Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v krkonošské kauze

, aktualizováno 16. listopadu 2021, 12:41

Hradecký krajský soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v kauze dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších, tzv. krkonošské kauze. Verdikt je nepravomocný. Podle předsedy senátu Petra Mráky nebyl spáchán trestný čin a obžalovaní postupovali v souladu se zákonem. Kauza má vztah k městu Pec pod Sněžkou a území v péči Správy KRNAP, mezi obžalovanými je třeba starosta Pece Alan Tomášek nebo bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

"Soud dospěl k názoru, že v jednání obžalovaných nelze spatřovat trestné činy. Proto soud obžalované obžaloby zprostil," řekl Mráka.

Obžaloba byla podána pro trestné činy pokusu dotačního podvodu, pokusu poškození finančních zájmů EU a poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby. Některým obžalovaným hrozilo podle původně podané obžaloby až 12 let vězení.

Jedna část kauzy se týká úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou, druhá souvisí s údajným pokusem o dotační podvod v projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa. V případě dokonání podvodu mohla podle původně podané obžaloby vzniknout škoda přes 30 milionů korun. Herní krajina Pecka vznikla za 45 milionů korun, pro lidi byla otevřena v létě 2018 a vstup je tam zdarma. Podle spisu nebyly splněny podmínky pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL.

V první části kauzy se čtyři obžalovaní včetně firmy SIVIA CZ, která měla v nájmu pozemky, kam se podle spisu navážela zemina se zbytky stavebního materiálu ze staveniště v centru města, zodpovídali z poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a ze zneužití pravomoci úřední osoby. Firma SIVIA CZ z poškození a ohrožení životního prostředí. Pozemky firmě pronajala Správa KRNAP.

Podle soudu nešlo o stavební suť, jak stálo v trestním oznámení. "Pozemek, kde byla zemina deponována, byl dlouhodobě deponií různého materiálu. Na tomto pozemku se dokonce nacházely těžké stroje, které drtily suť," řekl Mráka. Podle něj nedošlo k ohrožení životního prostředí. "Využili pozemek způsobem, jakým byl v minulosti využíván," řekl Mráka.

Ve druhé části kauzy, která se týká Herní krajiny Pecka, se osm obžalovaných lidí zodpovídalo ze zneužití pravomoci úřední osoby a sedm z nich navíc z pokusu o dotační podvod v souběhu s pokusem o poškození finančních zájmů Evropské unie.

"Celou obžalobou se nese, že vše bylo děláno ve prospěch společnosti Mega Plus. Podle názoru soudu kdekoli v Krkonoších, které jsou kapesními horami, postavíte lanovku, tak vždy z toho bude mít někdo prospěch," řekl Mráka. Podle soudu lze akceptovat, co prohlásili obžalovaní, že cílem vytvoření nové turistické atrakce nad Velkou Úpou bylo také odlehčit návštěvnicky přetíženým oblastem Krkonoš.

Krajský soud případ s přestávkami projednává od 7. září 2020.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky EU, Krkonoše, soud, dotace, podvod, vinna, zproštění, rozsudek, Hradec Králové, krajský, Správa Krkonošského národního parku, trestný čin, Pec pod Sněžkou, životní prostředí, Krajský soud v Hradci Králové, Evropská unie, Velká Úpa, SIVIA CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v krkonošské kauze  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.