Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hasiči v kraji pomůžou hygieně s trasováním. Speciální tým vyrazí opět i do terénu

Krajští hasiči pomáhají nad rámec svých povinností se zvládáním pandemie covidu-19 prakticky od začátku. Nyní jejich služby využijí hygienici, kterým budou pomáhat s trasováním a do terénu se vrátí hasičská sanitka mobilního odběrového týmu.

O pomoc hasičů zažádala krajská hygienická stanice, která už vyčerpala personální kapacity na zvládání trasování nakažených. Do akce bude nasazen opět i mobilní odběrový tým hasičů. „Pro trasování bylo proškoleno dohromady 37 příslušníků a zaměstnanců. Je to dostatečný počet na to, abychom pokryli fungování trasovacího pracoviště na krajském ředitelství v Hradci Králové a čtyřech územních odborech (Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou a Trutnov). Denně je obsluhuje od 8 do 16 hodin celkem šest našich lidí,“ uvedl ředitel HZS Královéhradeckého kraje plk. David Pouč.

Chod profesních výjezdových jednotek hasičů tato výpomoc nijak neomezí. Hygienikům budou pomáhat denní příslušníci a zaměstnanci. Jejich úkolem bude spojit se s pozitivně testovanými lidmi a vyhledat osoby, které by mohly být potenciálně ohroženy nákazou koronavirem. 

Už i nemocnice v Královéhradeckém kraji žádají o pomoc armádu

Epidemie coronaviru v Královéhradeckém kraji zrychluje. Situace se zhoršuje především v nemocnicích, a tak kraj zažádal o 22 vojáků. Ti by měli vypomoci v nemocnicích v Náchodě, Rychnově nad Kněžnou, Jičíně, Trutnově či ve Dvoře Králové nad...

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje taky opět vyšle do terénu mobilní odběrový tým, který vypomáhal již v předchozím období pandemie. Tento tým se skládá z příslušníků, kteří mají specializaci zdravotnický záchranář a asistent. „Tým má za úkol zajistit odběry vzorků pro testování na onemocnění COVID-19 a doplňují tak stávající systém odběrových míst. Ani práce MOT nenarušuje akceschopnost hasičského záchranného sboru, hasiči – zdravotničtí záchranáři budou v případě nasazení zařazeni mimo výjezd“, vysvětluje Pouč.

První mobilní odběrový tým HZS KHK začal fungovat koncem října 2020. Do poloviny prosince loňského roku tento tým prováděl odběry u občanů, kteří se z nějakého důvodu nemohli dostavit do klasických odběrových center. S odběry vzorků hasiči pomáhali i v krajských nemocnicích. 

V únoru 2021 se týmy přesunuly opět do terénu a jejich počet byl navýšen. Část příslušníků pak byla vyhrazena na testování obyvatel přímo v obcích. Po celém kraji najezdili během testování hasiči celkem 18 tisíc kilometrů, týmy otestovaly přes dva tisíce lidí v terénu a téměř 23 tisíc lidí v nemocnicích“, uvedla tisková mluvčí hasičů Martina Götzová.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, Hasičský záchranný sbor, hasiči, hygiena, trasování, mobilní tým, zdravotníci, covid-19, sanitka, tým, terén, pandemie covidu-19, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, Jičín, Náchod, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v kraji pomůžou hygieně s trasováním. Speciální tým vyrazí opět i do terénu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.