Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Jičín zavedl poplatek z pobytu. Naposledy si ho radnice účtovala před více než deseti lety

Zastupitelé sedmnáctitisícového Jičína ve středu schválili opětovné zavedení místního poplatku z pobytu. Naposledy radnice tento poplatek vybírala v roce 2008. Poplatek se bude platit od ledna 2022 a bude činit 20 korun za osobu a každý započatý den. Naopak radou města navrhované zvýšení poplatku za svoz a likvidaci odpadů z 552 na 600 korun na osobu a rok zastupitelé neschválili.

Poplatek z pobytu budou platit návštěvníci města, městu jej budou odvádět poskytovatelé ubytování. Zavedení poplatku radnice zdůvodnila tím, že by se i turisté a návštěvníci města měli částečně podílet na hrazení provozních nákladů města, například za jeho úklid.

Ubytovací poplatek měl Jičín zaveden do roku 2008, pak byl zrušen. Debaty o opětovném zavedení poplatku se ve městě vedly poslední roky. Nakonec zastupitelé v lednu 2020 rozhodli, že dvacetikorunový poplatek se bude platit od dubna 2020. Po vypuknutí epidemie koronaviru na jaře 2020 zastupitelé čerstvě zavedený poplatek zase zrušili.

Největší města v Královéhradeckém kraji mají poplatek z ubytování zavedený. V Hradci Králové poplatek činí 15 korun za den. V Trutnově je poplatek 20 korun, v Náchodě činí sazba 50 korun a ve Dvoře Králové nad Labem 15 korun.

Záležitost poplatku za svoz a likvidaci odpadu budou zastupitelé opět řešit na zasedání v polovině prosince. Radní navrhované zvýšení poplatku zdůvodňovali růstem nákladů a také placením poplatku za ukládání směsného odpadu na skládku. Jičín naposledy poplatek za odpady zvyšoval k 1. lednu 2020 na dosud trvajících 552 korun. Předtím osm let činil v Jičíně poplatek 492 korun na osobu a rok.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Jičín

Štítky ČR, správa, služby, turistika, odpady, peníze, Jičín, poplatek, radnice, odpad, pandemie covidu-19, Královéhradecký kraj, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín zavedl poplatek z pobytu. Naposledy si ho radnice účtovala před více než deseti lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.