Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ministerstvo navrhlo prohlásit broumovské kostely národní kulturní památkou

Ministerstvo kultury navrhuje vládě, aby prohlásila ojedinělý soubor deseti kostelů na Broumovsku za národní kulturní památku. Kostely v první čtvrtině 18. století postavili podle návrhů architektů Kryštofa a Kiliána Ignáce Dientzenhoferových. Žádost o prohlášení kostelů národní kulturní památkou podal na ministerstvo Královéhradecký kraj.

Kostely vznikly mezi lety 1719 až 1738 jako ucelený soubor venkovských farních kostelů spojených obdobím vzniku, osobností zadavatele a autory návrhů. Byly postupně postaveny v obcích Vernéřovice, Ruprechtice, Heřmánkovice, Otovice, Vižňov, Bezděkov nad Metují, Broumov, Šonov, Božanov a Hlavňov. Jednotlivě už kostely jsou kulturními památkami. Status kulturní památky přináší větší šanci získat na obnovu peníze z dotací a vlastníkovi zaručuje bezplatnou pomoc od památkářů.

Kostely vznikly na zakázku tehdejšího opata břevnovsko-broumovského benediktinského kláštera Otmara Zinkeho. Každý kostel je originálem, který barokní stavitelé zakomponovali do krajiny Broumovska. To je podle navrhovatele, Královéhradeckého kraje, ojedinělé a unikátní v kontextu kulturní krajiny v České republice i celé Evropě.

Stavitelům se podařilo vytvořit nové dominanty na mírných návrších a v těžištích tehdy se rozvíjejících obcí. Kostely navíc vizuálně doplňují přirozené skalní útvary, které broumovskou náhorní plošinu obklopují.

Dientzenhoferové patří k nejvýznamnějším představitelům vrcholného baroka v Česku. Letos v prosinci uplyne 270 let od smrti Kiliána Ignáce a příští rok 300 let od smrti jeho otce Kryštofa Dientzenhofera. Dientzenhoferové se také vyrovnali s požadavky zadavatele na jednoduchý typ venkovského kostela, který měl být zdobným a důstojným místem pro uctívání Boha, ale současně neměl být příliš nákladný. Náklady totiž hradily jednotlivé farnosti, opatství jim pouze zapůjčilo polovinu peněz na stavbu a poskytlo mobiliář z vyřazených kostelů.

Seznam broumovských kostelů:

kostel sv. Michaela Archanděla, obec Vernéřovice  • kostel sv. Jakuba Většího, obec Ruprechtice • kostel Všech svatých, obec Heřmánkovice • kostel sv. Barbory, obec Otovice • kostel sv. Anny, obec Vižňov • kostel sv. Prokopa, obec Bezděkov nad Metují • kostel sv. Václava, obec Broumov • kostel sv. Markéty, obec Šonov • kostel sv. Maří Magdalény, obec Božanov • kaple P. Marie Sněžné na Hvězdě, obec Hlavňov

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto broumovsko.cz

Štítky ČR, správa, památky, církve, vláda, Broumovsko, kostel, národní kulturní památka, Kilián Ignác Dientzenhofer, Královéhradecký kraj, Ministerstvo kultury České republiky, Broumov, Vernéřovice, Heřmánkovice, Bezděkov nad Metují

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo navrhlo prohlásit broumovské kostely národní kulturní památkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.