Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradec Králové se zadluží. Od banky si vezme půjčku na 400 milionů korun

Zastupitelé Hradce Králové schválili přijetí investičního úvěru 400 milionů korun od České spořitelny. Peníze z úvěru chce město začít čerpat v roce 2022.

"Díky úvěru budeme moci financovat všechny prioritní investiční akce. S přijetím úvěru již počítá i chystaný rozpočet města na rok 2022," řekla dříve náměstkyně primátora pro ekonomiku Monika Štayrová (ANO).

Soutěže na poskytnutí úvěru městu se zúčastnily ještě Komerční banka, ČSOB a UniCredit Bank. Česká spořitelna ve výběrovém řízení nabídla podle Štayrové nejlepší podmínky. Splatnost úvěru bude 12 let, úroková sazba je odvozena od šestiměsíční mezibankovní sazby Pribor minus 0,22 procenta. Město bude mít v budoucnu možnost úvěr předčasně bez sankcí splatit.

Pro rok 2022 město počítá s tím, že z úvěru použije 170 milionů korun. Výdaje na investice chce radnice v roce 2022 znásobit na 655 milionů korun z letos plánovaných 225 milionů korun. Hlavními investicemi budou stavba fotbalového stadionu, rekonstrukce Základní umělecké školy Střezina, stavba lávky přes Labe v zóně Aldis a stavba inteligentního dopravního systému.

Hospodaření města a jeho finanční stabilitu by úvěr neměl ohrozit. Celková zadluženost města ke konci letošního roku bude podle Štayrové na úrovni 638 milionů korun a město při ní bude u limitů rozpočtové odpovědnosti a dluhové služby zhruba na 50 procentech.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Czech Universities

Štítky ČR, správa, banky, úvěr, Hradec Králové, Česká spořitelna, Monika Štayrová, UniCredit, ANO 2011, Komerční banka, Československá obchodní banka, Základní umělecká škola Střezina, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové se zadluží. Od banky si vezme půjčku na 400 milionů korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.