Počasí dnes23 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Epidemie covidu-19 se šíří i mezi dětmi. V hradeckém kraji se nákaza objevila v sedmi školách

Epidemie covidu-19 sílí i v dosud příliš nezasaženém Královéhradeckém kraji. V nemocnicích přibývá hospitalizovaných pacientů. Některé otevírají další covidová oddělení a začínají omezovat neauktní péči. Platí zákaz návštěv. Nákaza se šíří i mezi dětmi. V sedmi školách zřizovaných krajem je momentálně covid pozitivních deset žáků a šest pedagogů, 146 dětí je v karanténě. Školy, kde se nákaza vyskytla, jsou v okresech Hradec Králové, Trutnov, Jičín a Rychnov nad Kněžnou.

Zatímco v jiných regionech republiky proběhlo kvůli šířící se epidemii povinné testování žáků, v Královéhradeckém kraji se to netýkalo ani jednoho z pěti okresů. „Aktuálně není v karanténě ani jedna ze sedmi škol, kde se poztivní případy objevily,“ řekl mluvčí hejtmana Královéhradeckého kraje Dan Lechmann.

Z údajů ministerstva zdravotnictví vyplývá, že epidemie koronaviru v regionu dál sílí. Nárůst připadů je patrný i ve školách. Před týdnem ve čtvrtek bylo v krajských školách covid pozitivních 13 žáků a tři pedagogové, 44 žáků bylo v karanténě. 

Nejzasaženějším okresem v kraji je Hradec Králové, kde za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel zhruba 476 nákaz, před týdnem jich bylo okolo 175. V počtu covid pozitivních pak následuje okres Rychnov nad Kněžnou, Jičínsko, Trutnovsko a v tuto chvíli nejnižší záchyt hlásí Náchodsko se 158 nakaženými na 100 tisíc obyvatel. 

Na vzrůstající celorepubliková čísla dnes reagovala i vláda a to dalším zpřísněním opatření, která se dotknou i škol, především ale těch vysokých. „Tam, kde je na jednom místě aspoň 50 studentů, žáků, tak bude nutné mít i při výuce respirátor,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. Nařízení bude platit od 15. listopadu.

Další mimořádná opatření projedná ve čtvrtek ráno vládní rada pro zdravotní rizika a v pátek mimořádná vláda. Co přesně má být předmětem jednání ale premiér Babiš ani ministr zdravotnictví Vojtěch nenaznačili.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Sobima/Pixabay | Zdroj ČTK

Štítky Královéhradecký kraj, COVID-19, škola, karanténa, nákaza, Hradec Králové, děti, studenti, nemocnice, opatření, zdravotnictví, ministr, respirátor, pandemie covidu-19, infekční onemocnění, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Jičín, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Epidemie covidu-19 se šíří i mezi dětmi. V hradeckém kraji se nákaza objevila v sedmi školách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.