Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Agresivní předjíždění skončilo bitkou. Řidič může skončit až na rok ve vězení

Každému občas ujedou nervy. Problém je však, když se to stane za volantem. Jeden takový případ nyní musí řešit policie. K incidentu došlo na Náchodsku při předjíždění. Jak nejlépe se vyhnout stresovým situacím za volantem? Jak si zachovat chladnou hlavu?

„Při předjíždění měl řidič pocit, že ho druhý omezuje v jízdě. O několik metrů dál došlo k výměně názorů a fyzickému napadení,“ řekla policejní mluvčí Lucie Konečná. Agresorovi hrozí za přečin ublížení na zdraví až jeden rok ve vězení.  

Situace, která není za volantem nikterak výjimečná. Agresivita řidičů se v posledních letech celospolečensky stupňuje. Ne zřídka podobné situace končí bitkou nebo dokonce dopravní nehodou. 

Agresivitě za volantem se věnuje statistika BESIPU. Ta upozorňuje na to, že 78 procent řidičů někdy překračuje povolenou rychlost. 70 procent řidičů za volantem nadává. 44 procent šoférů se přiznalo k nepravidelnému dělání takzvaných myšek a 16 procent k úmyslnému zrychlování, aby nenechali předjet už předjíždějící vozidlo. „Každý desátý člověk už někdy úmyslně vybržďoval automobil za sebou,“ dodala Konečná.  

Podle průzkumů řidiči reagují agresivně až v 67 procentech případů. Nejvíce řidiče vytáčí řazení na poslední chvíli, nedodržování bezpečné vzdálenosti nebo zbytečně pomalá jízda.   

Jak zkrotit agresivitu za volantem? Pomůžou čtyři příručky  

DOPŘEJTE SI ČAS 

Včasný odjezd je klíčový k předcházení stresu za volantem. Díky časové rezervě není řidič nucen pospíchat. Čas navíc můžou šoféři využít na kávu nebo svačinu na benzince, popřípadě na hledání parkovacího místa v cílové destinaci.  

„Pokud už se dostanete do skluzu, nepropadejte nervozitě a emocím. Je třeba si uvědomit, že na vzdálenost desítek kilometrů se dají agresivní jízdou dohnat jen minuty. Ty vám za riziko s vážnými následky nestojí,“ říká Konečná.  

DO AUTA MU SICE VIDÍTE, ALE DO HLAVY NE  

Podle policie nám prostředí v autě dává falešný pocit anonymity jako na sociálních sítích. Řízení je tak jako komunikace bez dostatku informací. Řada řidičů je navíc zbytečně vztahovačná. Tito šoféři si nechtěnou chybu účastníka silničního provozu berou jako útok na svoji osobu.  

„Nikdy nevíte, co se ve druhém člověku odehrává. Možná má horečku, veze rozmrzelé dítě, řeší partnerské neshody, problémy v práci... Dobrý řidič umí vytvořit prostor pro chybu toho druhého,“ upozorňuje policie.  

PLÁNOVÁNÍ VHODNÉ TRASY  

Uzavírku nebo kolonu si na své cestě nepřeje žádný řidič. I přesto se jim vždy vyhnout nejde. Jinak k podobným situacím přistupuje řidič, který trasu jezdí pravidelně, jinou reakci bude mít člověk, který se do situace dostal nečekaně. Výsledný čas je však pro oba stejný.  

NECHTE TO BÝT  

„Myslete na to, že na silnicích nejste od toho, abyste vychovávali, či dokonce trestali ostatní,“ apeluje policie. Pokud člověk narazí na skutečného agresora, další jednání vyvolá mnohonásobně vyšší reakci. V tomto momentu je nejlepší obranou defenzivní jízda a maximální ochrana posádky ve vozidle.  

„V době moderních palubních kamer je ideálním řešením zachovat chladnou hlavu a při závažných projevech agresivity předat záběry Policii ČR,“ dodává Konečná. 

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto freestocks-photos | Pixabay

Štítky řidič, Náchodsko, předjíždění, agresivita, bitka, policie, vyšetřování, statika, BESIP, jízda, styl, nervy, okres Náchod, Lucie Konečná, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Baštýř

Zadne video jsem nevidel, jede jedna reklama za druhou, takze nic, odchazim

Středa, 10. listopadu 2021, 20:15Odpovědět

Jan Baštýř

Zadne video jsem nevidel, jede jedna reklama za druhou, takze nic, odchazim????????.

Středa, 10. listopadu 2021, 20:11Odpovědět

Agresivní předjíždění skončilo bitkou. Řidič může skončit až na rok ve vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.