Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trutnov bude mít vlastní Kameny zmizelých. Uctí šest obětí holokaustu

Radnice v Trutnově se rozhodla naistalovat do svých ulic šest Kamenů zmizelých. Od 15. prosince budou v ulicích Jihoslovanská a Slezská. Další bude přímo na Krakonošově náměstí. Trutnov se tak zapojí do mezinárodního projektu Stolpersteine Guntera Demniga.

Kameny zmizelých neboli Stolpersteine je projekt německého umělce Guntera Demniga, který položil první kámen v roce 1992 před radnicí v Kolíně nad Rýnem. Pod záštitou jeho nadace jsou po celé Evropě tyto pamětní dlažební kostky s mosazným povrchem instalovány

Položením Kamenů zesnulých chce radnice připomenout oběti holokaustů, které zahynuli v koncentračních táborech. Svůj kámen bude mít Ernst Altschul, Pinkas Flesch, Marta Fleschová, Otto Flesch, doktor Julius Kohn a Leopoldina Kohnová. 

„Jsou to úplně první Kameny zmizelých, které v Trutnově umístíme. Rádi bychom v této iniciativě pokračovali i v dalších letech. Ve spolupráci s Muzeem Podkrkonoší v Trutnově tvoříme seznam dalších obětí holokaustu, které bychom tímto způsobem mohli budoucím generacím připomenout,“ říká starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). 

Každá z kostek bude instalována před dům, kde oběť žila, pracovala nebo významně působila. Kamenům zmizelých se také říká Stolpersteine. Tento výraz se dá volně přeložit jako „Kámen, o který se klopýtá“ nebo „o který je nutno klopýtnout“.  

Slavnostní odhalení prvních Kamenů zmizelých v Trutnově se uskuteční v pondělí 15. listopadu 2021 v 15:00 v podloubí ulice Jihoslovanská. Zde budou umístěny tři kameny, další dva budou instalovány v ulici Slezská a jeden na Krakonošově náměstí.  

Kameny zmizelých mají i v České Skalici a ve Dvoře Králové. Několik dalších jich je i v Jičíně. Tři na Valdštejnově náměstí. Ty připomínají rodinu Háhnových, kteří byli zavražděni během nacistického teroru za druhé světové války. U odhalení kamenů byli i příbuzní rodiny. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky kameny, zmizelých, Trutnov, památka, holokaust, oběť, Stolpersteine, ČR, historie, uctění, město, ulice, Krakonošovo náměstí, Ernst Altschul, Evropa, druhá světová válka, Ivan Adamec, Kolín nad Rýnem, ODS, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov bude mít vlastní Kameny zmizelých. Uctí šest obětí holokaustu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.