Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Aplikace eRouška končí, za svou existenci varovala přes 400 tisíc uživatelů

Ministerstvo zdravotnictví ukončilo provoz mobilní aplikace eRouška, která upozorňovala na riziková setkání s lidmi nakaženými covidem-19. Za dobu své existence varovala přes 400 tisíc uživatelů. S ohledem na proočkovanost, další nástroje a vývoj epidemie už aplikace není nadále potřeba, uvedl na twitteru tým eRoušky.

Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o pozastavení provozu eRoušky od konce října. „Děkujeme všem, kteří se stali součástí sítě 1,7 milionu lidí, a pomohli tak chránit své okolí," uvádi web eRoušky. K okamžiku vypnutí mělo podle něj aplikaci aktivní zhruba půl milionu uživatelů.

Informaci o nákaze do aplikace ale ke konci jejího fungování vkládaly už jen jednotky nebo malé desítky uživatelů denně. Využívání se významně nezměnilo ani s růstem počtu nakažených v září a říjnu. „Hlavní příčinou je pravděpodobně to, že podstatná část uživatelů eRoušky (technologicky gramotní uživatelé, kteří mají zájem pomoci chránit veřejné zdraví) už je očkovaná," uvádí se na stránce eRoušky.

Podle webu už trasování kontaktů nakažených není jediným nástrojem zvládáni epidemie. „Kromě plošných opatření a očkování máme i další technické nástroje, vhodné pro aktuální situaci, jako jsou O-T-N (očkování, test, prodělaná nemoc) certifikáty a aplikace Tečka a čTečka," upozorňuje web eRoušky.

Od konce října přešla eRouška do "neaktivní" verze. To znamená, že už v telefonu neběží na pozadí a nespotřebovává energii. Deaktivovaná aplikace má zapnutou podporu push zpráv, abych její tvůrci mohli informovat uživatele o dalším osudu eRoušky.

Nasbíraná data o setkáních s rizikovými kontakty se z telefonu smažou automaticky do dvou týdnů od vypnutí aplikace, respektive deaktivace funkce Oznámení o kontaktu. Data mohou uživatelé z telefonu vymazat i ručně.

eRouška funfgovala tak, že pomocí bezdrátové technologie Bluetooth sbírala data o kontaktu s dalšími mobily s nainstalovanou aplikací, v jejichž blízkosti se uživatel pohyboval. Pokud byl v blízkosti někdo, u koho byla prokázaná nákaza novým typem koronaviru, aplikace na to uživatele upozornila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto eRouška

Štítky eRouška, covid, koronavirus, pandemie, aplikace, konce, provoz, zrušeno, ČR, komunikace, varování, technologie, Twitter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplikace eRouška končí, za svou existenci varovala přes 400 tisíc uživatelů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.