Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Začalo Milostivé léto. Lidé v exekuci mají jedinečnou šanci zbavit se dluhů u veřejnoprávních institucí

Uprostřed podzimu přichází léto. Milostivé léto. Pro mnohé zadlužené lidi jedinečná a nejspíš neopakovatelná akce, která je může zbavit dluhů u veřejnoprávních subjektů jakými jsou například obce, města nebo stát. Lidé mají možnost oddlužit od 28. října do 28. ledna 2022 a příležitost se nebude opakovat.

Milostivé léto umožňuje dlužníkovi uhradit pouze původní dluh. Bude mu odpuštěno takzvané příslušenství, tedy úroky a různé poplatky. Jedná se hlavně o dluhy na nájmu, za jízdu na černo, na zdravotním pojištění nebo u ČEZ. Možnost oddlužit se je od 28. října do 28. ledna 2022 a příležitost se nebude opakovat.

Jaké jsou podmínky

Dluh musí být u veřejnoprávní instituce. Vedle státu nebo obce se to týká i většinově vlastněných organizací, jako jsou např. dopravní podniky, nemocnice, ČEZ, Česká televize, Český rozhlas nebo zdravotní pojišťovny.

Dluh musí být v exekuci. Pokud v ní ještě není nebo už je člověk v insolvenci, pak se na něj Milostivé léto nevztahuje.

Třetí podmínkou je, že exekuce je vedena soukromým exekutorem. Akce se tedy nevztahuje na exekuce vedené státem, tzv. správní nebo daňové.

Jak postupovat

Nejprve je nutné podat u exekutora žádost o vyčíslení nezaplacené jistiny – tedy původní výše dluhu. Žádost je vhodné odeslat doporučeným dopisem exekutorovi. V dopisu je nutné uvést, že se jedná o akci Milostivé léto a kam chce dlužník zaslat odpověď.

Po obdržení odpovědi je potřeba zaplatit nesplacenou jistinu a náklady exekuce, které činí 908 korun. Do zprávy pro exekutora je nutné znovu uvést, že jde o akci Milostivé léto. Platba musí být připsána do 28. ledna 2022.

Exekutor má ještě povinnost vydat rozhodnutí, kterým potvrzuje oddlužení. Nic dalšího dlužník dělat nemusí, doporučuje se ale kontaktovat exekutora pro ověření, že vše proběhlo v pořádku.

V Královéhradeckém kraji působí řada občanských poraden, jejichž odborníci dokážou rychle a srozumitelně poradit. Jejich pobočky naleznete v řadě měst v regionu. Seznam poraden naleznete na webové stránce sociálních služeb.

Další informace k akci Milostivé léto pak lidé najdou na webové stránce projektu Nedlužím státu

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký kraj, dlužník, milostivé léto, exekuce, veřejnoprávní, instituce, ekonomika, exekutor, daň, stát, město, obec, nájem, podmínky, léto, soudní exekutor, ČEZ, Česká televize, Český rozhlas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo Milostivé léto. Lidé v exekuci mají jedinečnou šanci zbavit se dluhů u veřejnoprávních institucí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.