Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mrtvice zabije ročně tisíce lidí. Čechům škodí tučné jídlo i stres

Poruchy hybnosti tváře, viditelný pokles koutku úst nebo očního víčka, nesrozumitelná mluva, omezení hybnosti končetin na jedné straně těla, ztráta koordinace a neostré vidění či závratě. To jsou příznaky cévní mozkové příhody (CMP), které by měl znát každý. Rychlé rozpoznání příznaků a adekvátní reakce může totiž zachránit život. V České republice postihuje CMP každého čtvrtého člověka, vyléčí se ale pouze třetina pacientů.

CMP neboli mozková mrtvice postihne každý rok přibližně 25 tisíc Čechů, což je více než srdeční infarkt. Jedná se dlouhodobě o druhou nejčastější příčinu úmrtí na světě. Ačkoliv se průměrný věk pacientů pohybuje okolo sedmdesáti let, tak může postihnout i výrazně mladší lidi. Na snižování věkového průměru pacientů se podepisuje především stres a špatná životospráva.

V péči lékařů tak může skončit i dvacetiletý člověk. „Dostala jsem mrtvici ráno, ale sanitku jsme volali až odpoledne a na sál mě vezli v šest večer. Doktoři nám řekli, že je zázrak, že mě zachránili. Zapomněla jsem mluvit a první krůčky jsem udělala až po několika týdnech v nemocnici,“ popsala pacientka Eliška Nováková, která po osmi letech od CMP musí stále denně cvičit svou řeč a hybnost.

Podcenění příznaků vede k trvalým následkům

Právě podcenění příznaků je častým a závažným problémem. V případě mrtvice se jedná o hru s časem, protože je při ní přerušen průchod krve mozkem z důvodu prasknutí mozkové cévy nebo jejího ucpání krevní sraženinou. Každou minutu tak pacient přichází až o dva miliony neuronů. Pokud je mu poskytnutá lékařská pomoc příliš pozdě může to vést k trvalé invaliditě nebo až k úmrtí. Léčba by proto měla být zahájená nejlépe do hodiny od objevení se příznaků.

 „Mezi nejčastější symptomy CMP patří omezená hybnost nebo ochrnutí končetin na jedné straně těla, pokleslý ústní koutek a nesrozumitelná či zmatená řeč,“ uvedl vedoucí lékař Cerebrovaskulárního výzkumného týmu Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny Robert Mikulík.

Léčba se zlepšuje

Léčba je v současné době čím dál tím modernější, což přináší větší úspěšnost. Zároveň ale roste její finanční náročnost. Zatímco v roce 1995 umřelo na mrtvici 18 tisíc lidí, tak o třiadvacet let později se číslo zmenšilo na 8 tisíc. V boji proti CMP je důležitá především prevence prostřednictvím zdravého životního stylu.  

Kromě nesprávného životního stylu je rizikovým faktorem také vysoký krevní tlak. Proto je důležité navštěvovat praktického lékaře, který vždy provádí kontroly tlaku. „V případě CMP míří mé doporučení nepodceňovat preventivní prohlídky u svého praktického lékaře a také dodržovat zdravý životní styl,“ řekl ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny Zdeněk Kabátek.

V pátek při příležitosti Světového dne cévní mozkové příhody pořádá svatoanenská nemocnice online facebookovou akci. Lidé se na ní dozví informace například o rizikových faktorech nebo prevenci mrtvice, a to od odborníků i pacientů. Součástí bude i premiéra osvětového videoklipu s názvem Koutek rappera MC Geye, který se při psaní textu opíral o zkušenosti jeho blízkých. Událost startuje ve dvě hodiny.

Ohodnoť článek

Štítky mrtvice, CMP, mezinárodní den, zdraví, nemoc, pacient, Česko, Zdeněk Kabátek, Eliška Horelová, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mrtvice zabije ročně tisíce lidí. Čechům škodí tučné jídlo i stres  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.