Počasí dnes17 °C, zítra23 °C
Středa 22. května 2024  |  Svátek má Emil
Bez reklam

Dvůr Králové má návrh na budoucí využití Mayerovy továrny. Šlo o první architektonickou soutěž v historii města

Město Dvůr Králové nad Labem může pokračovat s obnovou areálu bývalé Mayerovy továrny. Architektonickou soutěž vyhrál návrh Rudolfa Grimma z ateliéru GRIMM Architekti ze Žďáru nad Sázavou. Do první architektonické soutěže v historii města se zapojilo i dalších deset uchazečů.

O vítězi architektonické soutěže rozhodla porota složená ze starosty Jana Jarolíma, místostarosty Jana Helbicha a architektů Jiřího Suchomela, Ivana Plicka a Milana Košaře. Porota měla posoudit celkovou architektonickou kvalitu, funkčnost a hodnotila i případné budoucí náklady na provozování areálu.  

„Návrhy měly architektonicky, výtvarně a provozními vazbami zapojit areál do historického centra města a prověřit využití areálu se zahrnutím víceúčelového sálu pro kulturní a vzdělávací aktivity. Zároveň měl návrh umožnit pěší propojení mezi náměstím Republiky a Tylovou ulicí,“ vysvětlil starosta Jan Jarolím (ANO). 

U vítězného návrhu porota ocenila především jednoduché uspořádání celého areálu a návaznost na veřejné prostranství. Nové pojetí areálu bývalé továrny počítá i s vybudováním sálu pro zhruba 500 až 700 diváků. Součástí je i naučné centrum, dětský zábavný park, loutkové divadlo i parkovací místa umístěna v podzemí.  

„Návrh zachovává třípodlažní železobetonovou halu bývalé textilní továrny a k ní přiléhající dvoupodlažní vstupní objekt,“ potvrdila mluvčí radnice ve Dvoře Králové Miroslava Kameníková. Zachované budou i vjezdy do areálu z náměstí Republiky a Tylovy ulice. 

Jde o historicky první architektonickou soutěž města 

„Jedná se o historicky první architektonickou soutěž, kterou město uspořádalo. Když jsem měl možnost v pozici porotce vidět kvalitu všech návrhů, tak se skutečně jednalo o mimořádný počin, který bychom v budoucnu chtěli opakovat ve spojitosti například s autobusovým nádražím,“ upozornil starosta. 

S autory nových návrhů bude město jednat o podmínkách smlouvy na zpracování projektové dokumentace. Následně dojde k upřesnění ceny celého projektu a výběrovému řízení na dodavatele. V současné době se počítá s tím, že rekonstrukce areálu bývalé továrny vyjde na zhruba 350 milionů korun.  

Mayerovu továrnu na náměstí Republiky koupilo město Dvůr Králové v roce 2017 za 9,4 milionu korun od dvorského družstva Vánoční ozdoby. Objekty továrny leží v městské památkové zóně. 

Vítěz architektonické soutěže dostane od radnice ve Dvoře Králové finanční odměnu ve výši 900 tisíc korun. Na druhém místě skončil návrh studia Drawcon z Brna. To získá 800 tisíc. Třetí příčku obsadilo studio MS architekti z Prahy, které dostane 400 tisíc korun. Dalších 100 tisíc se porota rozhodla udělit Studiu LIBRE, které přineslo několik dalších dílčích podmětů k řešení.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Dvůr Králové nad Labem

Štítky Dvůr Králové nad Labem, továrna, areál, Mayerova, architektonická, soutěž, vítěz, odměna, návrh, rekonstrukce, využití, architektonická soutěž, Rudolf Grimm, Jan Jarolím, Žďár nad Sázavou, Jiří Suchomel, Náměstí Republiky, historie, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvůr Králové má návrh na budoucí využití Mayerovy továrny. Šlo o první architektonickou soutěž v historii města  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.