Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Výstavbu nového skiareálu v Orlickém Záhoří brzdí dopady pandemie

Výstavbu nového lyžařského areálu v Orlickém Záhoří za desítky milionů korun druhým rokem komplikují dopady koronavirové epidemie. Investorem skiareálu je firma, která je v majetku obce. Hotová je například sjezdovka, koupená je lanovka a buduje se parkoviště. Podle optimistického scénáře by areál mohl přivítat první lyžaře v zimní sezoně 2022/2023. Od nového střediska si v obci slibují zatraktivnění odlehlé oblasti Orlických hor u česko-polské hranice.

"Situace není dobrá, nestavíme, čekáme, co bude vzhledem k vyvíjející se situaci kolem covidu. Chybí stavební materiál, stavební firmy. Vypadá to, že budeme pokračovat až na jaře," řekl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler

Hotová je trasa sjezdovky, která má rozlohu asi šest hektarů a délku zhruba 1650 metrů. Vznikla na bývalých polích a loukách, které byly v 50. letech zalesněny. S kácením se začalo v roce 2019, sjezdovka je vyčištěná. Stavební práce na základech pro sloupy lanové dráhy ještě nezačaly, proto nelze instalovat sloupy ani samotnou lanovku.

"Máme hotový přívod elektřiny pro lanovku nebo pro zasněžování, musí se ještě dobudovat parkoviště. Budeme rádi, když letos parkoviště doštěrkujeme a na jaře se položí dlažba. Lanovka je koupená, ale zatím ji stavět nemůžeme," řekl Špinler.

Čtyřsedačková lanovka s ochrannými bublinami pro lyžaře o délce 1450 metrů vyveze lyžaře pod vrchol Koruna, který je s výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách. Dolní stanice je v plánu v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je tam bezplatné parkoviště a další pro více než 200 automobilů se buduje. Mělo by tam vzniknout i zázemí pro návštěvníky areálu.

Odhadované náklady na vybudování areálu jsou v řádech desítek milionů korun. Jen nákupu repasované lanovky vyšel podle starosty na zhruba 25 milionů korun a vybudování nádrží na vodu pro zasněžování, systému na zasněžování by mohl vyjít asi na 30 milionů korun.

Orlické Záhoří je v zimě známé osvětleným běžkařským okruhem, který vznikl před čtyřmi lety a patří k nejdelším v Královéhradeckém kraji. Je napojený na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých tras a také na běžecké trasy v sousedním Polsku. "Jakmile to sněhové podmínky dovolí, okruh opět otevřeme, loni to bylo už v prosinci. Pro nás jsou stěžejní běžkaři, také plánovaná lanovka by jim měla pomoci dostat se pohodlně od hlavní silnice na hřebeny," dodal Špinler,

Orlické Záhoří se nachází za hlavním hřebenem Orlických hor, který v oblasti většinou tvoří přirozené pomezí mezi Českem a Polskem. Divoká Orlice mezi hřebenem Orlických hor a polskými Bystřickými horami vytvořila široké mělké údolí. Obec Orlické Záhoří má asi 200 stálých obyvatel, jejími částmi jsou osady Bedřichovka, Černá Voda, Jadrná, Kunštát, Trčkov a Zelenka.

Větší lyžařské areály jsou od Záhoří vzdáleny několik kilometrů, nejbližší na české straně jsou skiareály v Deštném v Orlických horách a v Říčkách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Photo Mix | Pixabay

Štítky ČR, správa, stavby, rekreace, lyžování, Orlické hory, Orlické Záhoří, lanová dráha, sjezdovka, lyžař, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavbu nového skiareálu v Orlickém Záhoří brzdí dopady pandemie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.