Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jičínské muzeum má nový depozitář. Vznikl v areálu bývalé fary

Regionální muzeum a galerie Jičín má nový depozitář. Vznikl za více než 28 milionů korun bez DPH v areálu bývalé fary v městské části Robousy. V depozitáři budou sbírky z oblasti archeologie, etnografie, militarií, uměleckých řemesel, lidového nábytku a zemědělského nářadí. Stavbu nového depozitáře kraj zahájil v březnu 2020 demolicí původních objektů a celou ji financoval ze svého rozpočtu. Kraj depozitář předal muzeu do užívání.

"Muzeum v Jičíně získalo nový moderní depozitář s dostatečnou kapacitou pro uložení sbírkových předmětů v prostorách, kde jsou vhodné klimatické podmínky. Uvolní se prostory fary v Robousích, kde bude moci muzeum nově připravovat akce pro školy i veřejnost," uvedla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Novostavba depozitáře je jednopatrová budova s užitným podkrovím, ve kterém jsou úložné prostory vybavené statickými i pojízdnými regály s řízenou výměnou vzduchu. V přízemí jsou úložné prostory, odborná pracoviště a badatelny včetně zázemí pro zaměstnance muzea. Součástí stavby kromě nových komunikací a oplocení je i venkovní nádrž na dešťovou vodu, která zásobuje užitkovou vodou provoz budovy.

"Náklady za stavební část dosáhly 25,4 milionu korun bez DPH a za vnitřní vybavení jsme zaplatili 2,75 milionu korun bez DPH. Plánovaný termín předání nové budovy do užívání jsme dodrželi," uvedl první náměstek hejtmana pro inovace Pavel Bulíček (Piráti).

Regionální muzeum a galerie v Jičíně se dlouhodobě potýkalo s nedostatkem prostoru pro uložení sbírkových předmětů. Projekt na nový depozitář neuspěl v roce 2014 se žádostí o dotaci z norských fondů, proto se Královéhradecký kraj rozhodl stavbu financovat z vlastních zdrojů.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, stavby, muzea, Robousy, Jičín, muzeum, depozitář, fara, Regionální muzeum a galerie Jičín, Martina Berdychová, Východočeši, Pavel Bulíček, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičínské muzeum má nový depozitář. Vznikl v areálu bývalé fary  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.