Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praktičtí lékaři v kraji budou očkovat vakcínou Pfizer. Očkovací centra navyšují kapacity

Pandemická situace v Královéhradeckém kraji je nejklidnější v celé České republice. I přesto jednotlivá centra zaznamenávají vyšší zájem o očkování. Některá proto rozšiřují své kapacity a prodlužují otevírací dobu. Nově se mohou zájemci o vakcínu Pfizer nechat naočkovat i u praktiků.  

Oficiálně se v Královéhradeckém kraji očkuje na deseti místech. Stále se očkuje v Hradci Králové, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem, Trutnově, Broumově, Jaroměři, Hořicích a Rychnově nad Kněžnou.  

Ve všech centrech je možné nechat se oočkovat bez předchozí registrace a rezervace. „O toto očkování je v kraji velký zájem, proto jsme rozšířili provozní doby tak, aby se dostalo na co nejvíce zájemců,“ říká hejtman kraje Martin Červíček (ODS).  

Hejtmanství předpokládá, že se zájem o očkování zvýší i kvůli tomu, že praktičtí lékaři v regionu začínají očkovat vakcínou od společnosti Pfizer. „Jsme rádi, že o očkování vakcínou Pfizer projevili velký zájem praktičtí lékaři, kteří výrazně pomohou očkovat nejen své pacienty,“ doplnil radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink (HDK). Doposud byla ve většině ordinací pouze AstraZeneca. 

Největší očkovací centrum preferuje rezervace termínů 

Větší zájem o očkování zaregistrovala především Fakultní nemocnice Hradec Králové. Ta v současné době aplikuje zhruba 500 dávek vakcíny denně. Stovka připadá na předem neregistrované zájemce.  

„Všechny zájemce o očkování žádáme o maximální využití registrace na konkrétní datum a čas, volných termínů pro předem registrované je po navýšení kapacity centra dostatek,“ uvedl vedoucí lékař očkovacího centra Pavel Kosina. Kvůli velkému zájmu upravila nemocnice otevírací dobu pro očkování bez registrace. Nově je možné přijít každý všední den od 16:30 do 19:00 

Nemocnice zároveň upozorňuje, že zájemcům bez registrace je podávána vakcína do vyčerpání denních dávek vakcíny. „Upřednostňujeme také podání vakcíny bez registrace zájemcům o první či druhou dávku, protože jsou k onemocnění COVID-19 nejvíce vnímaví a dosud nechráněni,“ dodal Kosina. 

Situace v Královéhradeckém kraji je relativně klidná  

Situace v Královéhradeckém kraji je zatím nejklidnější v celé České republice. A to i přesto, že počet případů nadále stoupá. Za posledních sedm dnů testy prokázaly 492 nových případů. Týden předtím to bylo 165 případů onemocnění COVID-19. 

V nemocnicích leží jednotky pacientů. Podle vyjádření jednotlivých zdravotnických zařízení jde většinou o neočkované pacienty. „V minulých týdnech se jednalo pouze o jednotlivce, k pondělí jich bylo sedm,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor

Podle ministerstva zdravotnictví bylo od začátku letošního roku v Královéhradeckém kraji aplikováno 627 tisíc dávek vakcíny. Kompletní očkování (tedy dvě dávky) má v kraji 303 tisíc lidí. Posilující třetí dávku si nechalo aplikovat bezmála šest tisíc obyvatel.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZHKHK

Štítky očkování, zájem, Královéhradecký, kraj, ČR, pandemie, situace, Hradec Králové, FNHK, očkovací, centrum, kapacita, lékař, Pfize, vakcína, Pfizer, praktický lékař, Královéhradecký kraj, Česko, Martin Červíček, ODS, Trutnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praktičtí lékaři v kraji budou očkovat vakcínou Pfizer. Očkovací centra navyšují kapacity  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.