Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

O víkendu se konal výlov rybníku Datlík. Za štědrovečerního kapra si letos opět připlatíme

V Královéhradeckých městských lesích o víkendu probíhal tradiční předvánoční výlov rybníku Datlík. I přes chladné počasí na hráz dorazily desítky rodin. Kromě samotného zážitku z výlovu se tady lidé mohli dozvědět zajímavosti o rybářském řemesle a také si v místních sádkách koupit čerstvou rybu.

Chladnější počasí výlovům nahrává. Ve vodě je totiž víc kyslíku a s rybami se lépe manipuluje. Samotní rybáři se na výlov připravují s několikadenním předstihem. „Rybník se vypouští zhruba týden dopředu. Pro mě jako baštýře výlov začíná den předem v odpoledních hodinách, kdy se připravuje podložka, pak se kvůli rybám hlídá celou noc až do rána, dokud nezačne samotný výlov,“ popsal Jan Hýsek z městských lesů.

Tržní ryby, které hradečtí lesníci ze svých rybníků Roudnička, Datlík, Cikán, Plachta, Češík, Cesta myslivců, Kříž, Na Olšině a Výskyt vyloví, skončí na sádkách, kde se vyčistí a počkají na vánoční trh. Násadové vrátí zpět, aby dorostly. „Hradecký kapr je díky své kvalitě a chuti unikátní rybou. Její odchov totiž probíhá z velké části v odbahněných rybnících s písčitým dnem, takže nemají bahenní příchuť,“ řekl ředitel Městských lesů Hradec Králové Milan Zerzán.

Letošní výlov hradeckého Datlíku se navzdory sílící podzimní vlně koronavirové epidemie obešel bez větších restrikcí. Návštěvníci tady mohli ochutnat i rybí speciality ze stánku. Naproti tomu oblíbené velké výlovy jihočeských rybníků byly i letos bez doprovodných akcí a možnosti ochutnávek. Přitom třeba k rybníku Rožmberk se jezdilo na výlov podívat až padesát tisíc lidí.

V porovnání s loňskem si za vánočního kapra letos připlatíme a to hlavně ve velkých městech. Rybářství Třeboň očekává, že kilogram kapra bude při vánočním prodeji u stánků stát kolem sto dvaceti korun. Meziročně tak zdraží asi o deset procent. „Příčinou jsou rostoucí náklady i stoupající cenová hladina nejen v ČR, ale i v zahraničí“, řekl předseda představenstva společnosti Fish Market Rudolf Provázek.

Městské lesy Hradec Králové obhospodařují celkem čtyřicet hektarů rybníků v majetku města s rybí osádkou čítající kolem dvanácti tun. Další možnost vidět rybářské řemeslo naživo v Královéhradeckém kraji bude při výlovu rybníku Výskyt 13. listopadu 2021.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Královéhradecký, kraj, Datlík, Výlov, rybář, kapr, městské lesy, zdražení, Vánoce, Zerzán, cena, ČR, prodej, obchod, Královéhradecký kraj, ryby, Hradec Králové, FISH MARKET a. s., Česko, Roudnička, Cesta myslivců, Na Olšině

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O víkendu se konal výlov rybníku Datlík. Za štědrovečerního kapra si letos opět připlatíme  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.