Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Samici nosorožce Nájin vědci přestanou odebírat vajíčka. Ta jsou potřeba k zachránění druhu

Dvaatřicetiletá samice nosorožce bílého severního Nájin už nebude dávat vajíčka pro další záchranu svého druhu. Rozhodl o tom tým, který se snaží umělou reprodukcí tohoto druhu zachránit. Nájin zůstane i nadále důležitým článkem celého projektu BioRescue. Budoucím mláďatům bude předávat důležité sociální dovednosti.

Nájin se narodila v Safari Parku Dvůr Králové v roce 1989 a v roce 2009 byla spolu s dalšími třemi severními bílými nosorožci přemístěna do rezervace Ol Pejeta v Keni. 

„Po rozsáhlém hodnocení etického rizika dospěl tým k rozhodnutí nechat ji odejít do reprodukčního důchodu" řekl vedoucí mezinárodních projektů dvorské zoo Jan Stejskal

Odběr vajíček je pro dvaatřicetiletou samici nebezpečný. Samotný odběr vyžaduje hormonální stimulaci, úplnou anestezii a následné vyhledávaní vajíček pomocí zavedené ultrazvukové sondy. „U nosorožců je tento postup zcela nový, a přestože jej provádějí přední světoví vědci a veterináři z týmu BioRescue tím nejbezpečnějším možným způsobem, vždy existují určitá rizika pro zvířata,“ říká Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové. 

K přerušení odběrů přispěl i fakt, že se od Nájin v minulosti podařilo získat jen minimum vajíček. Žádné se navíc neuchytilo. „Zůstane samozřejmě součástí snah o záchranu nosorožců bílých severních, například vzorky tkání pro využití kmenových buněk se dají odebrat mnohem méně invazivněji, než je tomu v případě vajíček.“ Dodává Rabas.  

Ultrazvuková vyšetření Nájin v první polovině roku 2021 odhalila několik malých, benigních nádorů na děložním čípku, děloze a také velkou cystu o průměru 25 cm v jejím levém vaječníku. Tento nález by mohl vysvětlovat, proč u ní odběry vajíček nebyly zdaleka tak úspěšné jako u druhé severní bílé samice, Fatu.  

Na rozhodnutí o ukončení vajíček od Nájin se podílela i profesorka Barbara de Mori. Její tým shromáždil všechny potřebné informace. Kromě toho využili vědeckých metod k vyhodnocení veškerých možností, jak dál s Nájin pokračovat. „Bylo náročné vyhodnotit důležitost maximalizace šancí k záchraně druhu oproti prospěchu jednoho konkrétního zvířete,“ řekla profesorka.  

Kromě odebírání vajíček vědci řeší i možnost vytváření embryí pomocí umělých reprodukčních buněk z odebrané tkáně nosorožců. Například kožní buňky odebrané z Nájin by se mohly transformovat do kmenových buněk, které by pak mohly být přeprogramovány tak, aby se vyvinuly do umělých vajíček nebo spermií. Na této technice reprodukce pracují týmy z japonské Univerzity Kjúšú a německého Max Delbrückova centra pro molekulární medicínu. 

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto BioRescue | Jan Zwilling

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, druh, Nájin, nosorožec, samice, vajíčka, reprodukce, záchrana, svět, BioRescue, vejce, ZOO Dvůr Králové, Přemysl Rabas, Dvůr Králové nad Labem, Keňa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samici nosorožce Nájin vědci přestanou odebírat vajíčka. Ta jsou potřeba k zachránění druhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.