Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stěhování sbírek do nového depozitáře v Gayerových kasárnách začne v listopadu

Rekonstrukce Gayerových kasáren v centru Hradce Králové na moderní muzejní depozitář je ve finále. Stavební práce, které trvaly od září 2019, skončily v květnu. V říjnu bude depozitář vybaven pojízdnými regálovými systémy téměř za 33 milionů korun a do konce letošního roku i základním nábytkem. Přesun sbírek začne v listopadu a potrvá 24 měsíců.

Celková investice do rekonstrukce a vybavení Gayerových kasáren vyjde na více než 300 milionů korun, přičemž zhruba 211 milionů korun pokryje evropská dotace z Integrovaného regionální operačního programu. Jde o největší investiční akci kraje v kultuře za poslední roky.

Vybavení nově vzniklého muzejního pracoviště bude stát 57 milionů korun. "Jsem ráda, že Gayerova kasárna se opět stávají důstojným pracovištěm pro muzejníky s moderním kancelářským zázemím, badatelnami, restaurátorskými dílnami a depozitáři, které si největší muzeum východních Čech zaslouží. Kompletní rekonstrukci kraj dokončí v závěru letošního roku," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu Martina Berdychová (Východočeši).

Depozitář bude uchovávat asi 2,5 milionu sbírkových předmětů, které má muzeum nyní v náhradních skladech. Přesun začne v listopadu a potrvá 24 měsíců. "Pracovny zatím obývají zaměstnanci archeologického a historického oddělení. Další se do Gayerových kasáren postupně přestěhují zaměstnanci ze Stěžer, kde nyní sídlí přírodovědecké oddělení a oddělení ochrany a dokumentace sbírkových předmětů," uvedli zástupci hejtmanství.

Stavbaři kromě kompletní rekonstrukce historické budovy postavili její prosklenou přístavbu, v níž bude badatelna pro veřejnost a expozice modelu města Hradec Králové. Při přípravě stavby objevili archeologové pozůstatky bývalé hradecké pevnosti. Kvůli tomu musela být přístavba založena na pilotech. Část vykopávek budou moci návštěvníci vidět prosklenou podlahou. Muzeum chce novou přístavbu otevřít veřejnosti během roku 2022.

Modernizace depozitářů a technického a technologického zázemí Muzea východních Čech v Hradci Králové je součástí projektu SMARTmuzeum. Zřizovatelem muzea je Královéhradecký kraj, který je také investorem stavby. V bývalých kasárnách byly před opravou depozitáře a odborná pracoviště Muzea východních Čech.

Hlavním sídlem Muzea východních Čech je secesní budova od architekta Jana Kotěry na Eliščině nábřeží. Budova, která je národní kulturní památkou, patří městu Hradec Králové. Město muzeum v letech 2018 až 2019 nákladem 100 milionů korun opravilo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, muzea, stavby, Hradec Králové, kasárna, stěhování, listopad, Královéhradecký, kraj, muzeum, Muzeum východních Čech, Martina Berdychová, Východočeši, Jan Kotěra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stěhování sbírek do nového depozitáře v Gayerových kasárnách začne v listopadu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.