Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na poslední návštěvě v hradeckém kraji byl Miloš Zeman před čtyřmi lety. V mrazivém počasí ho vítalo několik stovek lidí

Poslední oficiální návštěva prezidenta Miloše Zemana v Královéhradeckém kraji se konala v roce 2017. Ve dnech 15. až 17. února navštívil například závod Škoda Auto ve Vrchlabí nebo společnost Saar Gummi Czech. V jeho programu bylo i několik zastávek v Rudníku, Červeném Kostelci, Jaroměři, Nové Pace a Hradci Králové. Od té doby se na oficiální návštěvu kraje nevrátil.

Prezident Miloš Zeman je v současné době hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici. Předseda Senátu Miloš Vystrčil včera informoval o tom, že Zeman není schopný vykonávat jakékoli pracovní povinnosti. Informaci měla potvrdit sama nemocnice v dopisu, který mu byl poslán. O dalším postupu a případném aktivování článku 66 budou jednat zákonodárci dnes.  

Prezidentská návštěva začala v budově krajského úřadu v Hradci Králové. Zde se sešel s tehdejším hejtmanem Jiřím Štěpánem (ČSSD) a zastupiteli. Darem dostal vambereckou krajku a 18 kilogramů těžký dort. Ten pro něj připravili studenti Střední školy gastronomie a služeb v Nové Pace.

Vždy je v životě něco poprvé. Poprvé v životě budu jíst potahovací fotku," smál se Miloš Zeman, když mu autorka dortu vysvětlovala, jak do něj zakomponovala státní znak.

Program návštěvy pokračoval po obědě, kdy se prezidentský konvoj přesunul do vrchlabské automobilky. Zde si Zeman prohlédl nový vůz Škoda Kodiak a zdejší výrobu, která se zaměřuje na převodovky pro celý koncern. „Toto je opravdu robotizovaná výroba. Předseda představenstva mě navíc říkal, že takto vybavenou továrnu nemají ani v Německu,“ řekl před zaměstnanci Škodovky Zeman.  

Na prezidentovo přání se do programu zařadila i návštěva tehdejší obce roku. Po příjezdu do Rudníku padl hned u auta panáček s místním starostou a hejtmanem. „Pro Rudník je to historicky první návštěva hlavy státu. Je to pro nás významná událost a dá se říct i čest,“ řekl tenkrát Aleš Maloch (Východočeši) starosta Rudníku. Na místní náměstí dorazilo zhruba 400 fanoušků.  

Druhý den na Zemana čekalo tisíc příznivců i několik odpůrců  

Druhý den oficiálního programu začal v Červeném Kostelci, kde si prezident prohlédl místní společnost Saar Gummi Czech. Ta vyrábí gumové těsnění pro automobilový průmysl. I zde se Zeman sešel se zaměstnanci společnosti. „Tato firma byla vlastněna čínskou investiční společností, která ji zachránila před insolvencí,“ připomněl Zeman.  

Na setkání s občany dorazilo i několik Zemanových odpůrců s transparenty. Návštěva se ale obešla bez komplikací a program mohl pokračovat.  

Tentokrát šlo o setkání s občany v centru Jaroměře. I přes vysloveně mrazivé počasí na místní náměstí přišla zhruba tisícovka lidí, mezi kterými se opět našlo i několik odpůrců. Někteří z nich měli transparenty s nápisem „VÍTEJ HUSÁKU – SORRY JAKO RUSÁKU“. Necelou hodinu dlouhá diskuze s vedením města i občany se i zde obešla bez komplikací. 

Poslední den návštěvy začal na záchrance  

Poslední den prezidentské návštěvy začal na Letecké záchranné službě Královéhradeckého kraje. Zde si Miloš Zeman prohlédl současnou ale i historickou techniku. Záchranáři mu předvedli poskytování první pomoci i záchranu člověka v podvěsu.  

Poslední oficiální zastávkou byla Nová Paka. Na Masarykově náměstí se sešlo zhruba 600 lidí. Témata byla podobná jako v předchozích městech – poplatky, migrace, hospicová péče nebo příští prezidentská kandidatura.  

„I v tomto počasí velmi vysoká účast. Chtěl bych poděkovat například občanům Jaroměře, kteří zaplnili celé náměstí,“ řekl na závěrečné tiskové konferenci prezident. Zde se řešila i například bezpečnostní situace na Rychnovsku, která se kvůli zahraničním zaměstnancům v automobilce výrazně zhoršila. „Dlouhodobým řešením tohoto problému je robotizace,“ řekl Zeman.  

Ústřední vojenská nemocnice odeslala dnes ráno předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi (ODS) odpověď na jeho žádost týkající se zdravotního stavu prezidenta Miloše Zemana a jeho způsobilosti vykonávat úřad. Podle předsedy Senátu se ve zprávě píše,...

Původně Hrad slíbil čtyřdenní návštěvu  

Původně byla návštěva prezidenta Miloše Zemana plánována jako čtyřdenní. Alespoň to tedy sliboval Hrad. Nakonec byl oficiální program sestaven na tři dny. „Pan prezident dodržel svůj slib z loňského roku a nabídnul kraji návštěvu na čtyři dny. Návštěvu se však podařilo velmi efektivně připravit tak, abychom naplánovali atraktivní program, a přesto vše stihli za tři dny,“ řekl tehdejší hejtman Štěpán. 

Miloš Zeman byl v Královéhradeckém kraji oficiálně i v roce 2016. Tenkrát šlo o dvoudenní návštěvu, během které navštívil například Třebechovice pod Orebem, Vrchlabí nebo Kostelec nad Orlicí. „Pan prezident navštívil Třebechovickou slévárnu a strojírnu. Do programu jsme ji zařadili především kvůli tradici a historii tohoto odvětví. Ta se datuje už od roku 1910,“ řekl k programu tehdejší hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD).  

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky prezident, Miloš, Zeman, ČR, Královéhradecký, kraj, návštěva, program, 2017, Hradec Králové, Nová Paka, Vrchlabí, Dobruška, Jaroměř, diskuze, Škoda, foto, video, ÚVN, stát, Miloš Zeman, Královéhradecký kraj, ŠKODA AUTO a.s., Rudník, Saar Gummi Czech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na poslední návštěvě v hradeckém kraji byl Miloš Zeman před čtyřmi lety. V mrazivém počasí ho vítalo několik stovek lidí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.