Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Začala topná sezona. Podceňování revize komínů je neekologické i nebezpečné, varují hasiči

Jedním z největších zdrojů znečištění ovzduší jsou komíny rodinných domů. Přitom správným vytápěním je možné dosáhnout výrazného snížení emisí. Volba paliva a způsob jakým se spaluje má vliv nejen na čistotu vzduchu, ale i na riziko vzniku požárů. V souvislosti s tím hasiči radí nepodceňovat pravidelnou revizi komínů.

Důležité je používat zdroje, ke kterým byly kotle či kamna vyrobeny. Mezi nejčastější chyby ve výběru paliva patří spalování hnědého uhlí v litinových kotlích, které jsou určené pro černé uhlí nebo koks. V některých domácnostech bohužel také stále dochází ke spalování odpadu. Lidé používají k vytápění zbytky plastů nebo dřevo mořené nebezpečnou rtutí a karcinogenními dehtovými látkami. Jedná se přitom o porušení zákona.

Takové nezodpovědné chování vede k malé finanční úspoře, která je ale vykoupena špatným ovzduším a hrozbou mnohem větších škod.

„Ročně řešíme desítky požárů v komínových tělesech. Příčinou je nejčastěji špatná konstrukce spalinové cesty nebo zahoření sazí. Je třeba nechat komín pravidelně čistit. Alespoň jednou ročně by měl komín zkontrolovat kominík, který následně vydá revizní zprávu“, říká mluvčí Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje Martina Götzová.

Jednorázová revize komínů vyjde přibližně na 1,5 až 2,5 tisíce korun. Kontroly, které je nutné provádět alespoň jednou ročně, stojí od 500 do jednoho tisíce korun. Tato investice se ale v porovnání s výší pokut za zanedbání povinnosti rozhodně vyplatí. „Pokud dojde k požáru od komínového tělesa, které nebylo pravidelně kontrolováno a čištěno, může být s majitelem objektu zahájeno správní řízení, kde fyzickým osobám hrozí pokuta do výše 25 tisíc korun, právnickým a podnikajícím fyzickým osobám do výše 250 tisíc korun", dodávají hasiči.

Sehnat během topné sezóny kominíka může být ale problém. Zájem o tuto profesi totiž v posledních letech výrazně klesá.

Ohodnoť článek

Štítky Královéhradecký, hasiči, komín, topení, revize, požár, ovzduší, uhlí, kominík, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala topná sezona. Podceňování revize komínů je neekologické i nebezpečné, varují hasiči  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.