Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Ve sněmovně se chci zaměřit na školství, říká vítěz krajské kandidátky SPOLU Havel

Ředitele Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Ondřeje Matěje Havla (TOP 09), který kandidoval v koalici Spolu, poslaly do Sněmovny preferenční hlasy. Na společné kandidátce ODS, KDU-ČSL a TOP 09 kandidoval ze čtvrtého místa, přičemž v kraji dostal z koalice Spolu nejvíc preferenčních hlasů, 10 858. Takový úspěch nepředpokládal. Pokračování ve funkci ředitele gymnázia teprve zváží, ve Sněmovně se chce zaměřit na školství.

"Mám (ve škole) rozjetých několik projektů, které chci dotáhnout, nechci odcházet od rozdělané práce. Poté si vyhodnotím, jestli dokážu dělat obě věci smysluplně, nebo ne. Dávám tomu několik měsíců. Pokud to nepůjde, nechám se na pozici ředitele vystřídat," řekl Ondřej Matěj Havel. Podle něj je potřeba pokračovat v reformě školství a vnést do ní více odvahy. Prioritou ve Sněmovně bude pro něj inovace a modernizace školství.

"Školství není stále prioritou, to mě trápí. Sice se platy učitelům zvedly, to ale bylo už z neudržitelné úrovně na úroveň řekněme funkční. Nejde stále o komfort pro ředitele, pro školství v tom slova smyslu, že bychom si mohli učitele vybírat. Do škol stále nepřicházejí ti, pro které je školství povoláním první volby, a to by se mělo změnit," řekl Havel.

V hradeckém kraji se do Sněmovny ze Spolu kromě Havla dostal také bývalý šéf lidovců a poslanec Pavel Bělobrádek, který kandidoval ze druhého místa a získal v koalici v kraji druhý nejvyšší počet hlasů,10 691. Lídr kandidátky Spolu v kraji poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS) obdržel 8 743 preferenčních hlasů, což stačilo na třetí příčku. Do Sněmovny se dostal ze Spolu v kraji ještě právník Pavel Staněk (ODS), který kandidoval ze třetího místa, získal 7 321 hlasů.

VOLBY 2021: Nejvíc preferenčních hlasů v kraji má starostka Mladých Buků, která odmítla návštěvu ministryň ANO

V červenci starostka Mladých Buků Lucie Potůčková (STAN) odmítla návštěvu ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) a ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (ANO), které se sem chtěly přijet vyfotit do zrekonstruované školy. Starostka nyní...

"Můj výsledek ve volbách mě velice překvapil. Ještě jsem nedokázal zanalyzovat, co za tím bylo. Myslím si, že k tomu mohlo přispět i to, že jsem nikdy nikam nekandidoval, byl jsem nová tvář, i práce, která za mnou je, a možná také věk," řekl Havel.

Volby do Sněmovny v kraji vyhrálo Spolu, získalo 28,58 procenta a čtyři poslance. Na druhém místě je ANO, má 26,99 procenta a čtyři poslance. Třetí koalice Pirátů a STAN dostala 15,13 procenta hlasů, což znamená dva poslance. Jednoho poslance bude mít čtvrtá SPD se ziskem 9,05 procenta hlasů.

"V kraji je to fantastický výsledek. Co za tím stálo? Myslím, že jsme splnili to, k čemu nás vybízela náměstí díky Milionu chvilek, aby se demokratická opozice do voleb spojila. Vytvořily se dvě koalice, to voliči ocenili. Chtěli změnu a tu jim nabízíme," řekl Havel.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Ondřeje Matěje Havla

Štítky ČR, volby, sněmovna, Spolu, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, koalice, ředitel, Ondřej Matěj Havel, poslanecká sněmovna, školství, TOP 09, ODS, KDU-ČSL, Pavel Bělobrádek, Pavel Staněk, Ivan Adamec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve sněmovně se chci zaměřit na školství, říká vítěz krajské kandidátky SPOLU Havel  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.