Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VOLBY 2021: Volební místnosti jsou otevřené. V Královéhradeckém kraji vybíráme z 271 kandidátů

Dnes ve 14:00 začaly volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. V Královéhradeckém kraji kandiduje celkem 17 politických uskupení a stran. Celkem vybíráme z 271 kandidátů a rozdělujeme 11 politických mandátů. Dnes jsou volební místnosti otevřené do 22:00. Zítra od 8:00 do 14:00.

Například v Hradci Králové je 85 volebních okrsků. Bez voličského průkazu je možné hlasovat pouze v tom, do kterého volič spadá. „Číslo volebního okrsku je i s adresou volební místnosti na obálce s volebními lístky,“ řekla vedoucí správního odboru magistrátu Terézia Vitáková

S sebou musí volič přinést platný občanský průkaz nebo cestovní pas. „Pokud si zažádal o voličský průkaz, nesmí si zapomenout ani ten. A to i ve chvíli, kdy se rozhodl volit ve své domovské místnosti v místě trvalého bydliště,“ vysvětluje mluvčí ministerstva vnitra Ondřej Krátoška. Zapomenout nesmí ani na respirátor. Ve všech volebních místnostech platí přísná hygienická opatření.  

Volit mohou všichni občané České republiky, kteří alespoň v druhý den voleb dosáhli věku 18 let.  

Správný postup při hlasování  

Hlasovací lístky volič obdržel nejpozději tři dny před volbami. Po příchodu do volební místnosti je třeba předložit platný doklad totožnosti. Od komise volič obdrží prázdnou obálku. Do té za plentou vloží jeden z hlasovacích lístků. Před zraky komise pak svůj hlas vhodí do volební urny.  

Do prostoru pro úpravu hlasovacích lístků musí volič sám.Na hlasovacím lístku vybrané strany, hnutí či koalice mohou lidé dát nejvýše čtyřem konkrétním kandidátům takzvané přednostní hlasy tím, že zakroužkují pořadové číslo před jejich jménem. Kdyby volič zakroužkoval více kandidátů, volební komisaři by jeho preferenční hlasy museli ignorovat. Hlas pro stranu by ale zůstal platný.

Neplatné budou například přetržené hlasovací lístky, nikoli však natržené, pokud by z nich volební komisaři dokázali vyčíst všechny potřebné údaje. Hlas voliče by byl neplatný také v případě, kdyby v hlasovací obálce bylo několik hlasovacích lístků, případně by lístek nebyl v obálce.

 „Pokud jste nenašli volební lístek ve schránce, můžete si kompletní sadu vyzvednout v jakékoli volební místnosti,“ vysvětluje Vitáková.  

Od voleb si odpočineme až v roce 2027. Do té doby budeme hlasovat každým rokem

V pátek a sobotu se konají volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. A zdaleka nepůjde o poslední volby v několika následujících letech. Do volebních místností se budeme pravidelně vracet až do roku 2030. Výjimkou bude rok 2027, ve...

Lidé v karanténě volili na takzvaných drive-in stanovištích ve středu. Svůj hlas v kraji přijelo odevzdat 37 lidí. Největší zájem byl v Hradci Králové, kde odvolilo 21 lidí. V okrese Náchod pět, na Rychnovsku a Trutnovsku shodně čtyři a Jičínsku tři voliči. Při loňských volbách do kraje a v některých obvodech i do Senátu využilo hlasování z auta v Královéhradeckém kraji 190 lidí. 

O hlasování má zájem i 500 vězňů  

Ve věznici Valdice na Jičínsku má zájem volit 500 z celkem 900 vězňů. „Všichni zájemci se museli zapsat do zvláštního seznamu voličů,“ řekla mluvčí věznice Eva Francová. Zároveň předpokládá, že všichni zájemci stihnou odvolit během dneška. Zda se voleb skutečně zúčastní všichni zájemci věznice zatím neví. Při posledních volbách nakonec odvolilo jen 395 z 746 zapsaných vězňů. 

Vězni z části s nejpřísnějším režimem do volební místnosti chodit nebudou, na jejich celách je obejdou členové okrskové volební komise s přenosnou urnou. Vězně z ostatních míst budou do volebních místností navádět dozorci. 

Odevzdané hlasy ve valdické věznici budou sečteny v rámci výsledků voleb obce Valdice. Před čtyřmi lety sněmovní volby ve Valdicích s převahou vyhrálo hnutí ANO se ziskem 41 procent hlasů. Na druhém místě byla KSČM s 12 procenty, třetí byli Piráti s 11 procenty. 

O voličské průkazy byl letos větší zájem  

Aby mohli voliči volit mimo své trvalé bydliště, museli zažádat o takzvaný voličský průkaz. Magistrát v Hradci Králové jich vydal 1 282. To je zhruba o 17 procent více než při stejných volbách před čtyřmi lety. Voličské průkazy začal Magistrát města vydávat 23. září, vyzvednout si je bylo možné až do 6. října. 

 „Za tu dobu nám přišlo pár stovek elektronických nebo listinných žádostí o vystavení voličského průkazu, většina zájemců si ale pro něj přišla osobně. Počítali jsme, že během letošních voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky vydáme kolem tisícovky voličských průkazů, nakonec byl zájem ještě o něco vyšší,“ říká vedoucí správního odboru Magistrátu města Hradec Králové. 

Letos magistrát vystavil 1282 voličských průkazů, v parlamentních volbách před čtyřmi lety to přitom bylo 1066, v roce 2013 pak 1182. V Hradci Králové je celkem 72 425 oprávněných voličů, kteří budou volit v 85 volebních okrscích. 

Poslední sněmovní volby v kraji vyhrálo ANO  

Během posledních sněmovních voleb v roce 2017 se jednoznačným vítězem stalo hnutí ANO Andreje Babiše. V Královéhradeckém kraji získalo 31,77 procent a pět poslaneckých mandátů. Na druhém místě skončilo ODS s 11,56 procenty. Demokraté získali jeden mandát.  

Z Královéhradeckého kraje se do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky probojovali zástupci z devíti politických stran. Po hnutí ANO a ODS šlo o Piráty, SPD, KSČM, ČSSD, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Všichni získali po jednom mandátu. Dalších 15 uskupení zůstalo pod pětiprocentní hranicí. 

Před čtyřmi lety hnutí ANO dominovalo i v samotném Hradci Králové. Vyhrálo ve všech volebních okrscích. Výjimkou byl okrsek číslo 9 na Velkém náměstí, kde skončilo druhé za Piráty.  

Za hnutí ANO se z Královéhradeckého kraje do sněmovny dostala Klára Dostálová, Pavel Plzák, Petr Sadovský, Jiří Mašek a Jiří Hlavatý. Za ODS to byl Ivan Adamec a za Piráty Martin Jiránek.  

V roce 2017 se volební účast v Královéhradeckém kraji zastavila na 63,25 procentech. Celkem bylo odevzdáno 278 720 platných hlasů. 

Ohodnoť článek

Foto Petr Bezděk | Zdroj volby.cz

Štítky volby, 2021, PS, poslanecká, sněmovna, otevřeno, začátek, volební, místnost, Královéhradecký, kraj, politika, hlasovací, lístek, návod, volební místnost, Královéhradecký kraj, voličský průkaz, Poslanecká sněmovna ČR, ANO 2011, Hradec Králové, volby do Pos

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Volební místnosti jsou otevřené. V Královéhradeckém kraji vybíráme z 271 kandidátů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.