Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Veterináři nařídili Lidlu stáhnout 17,5 tuny masa z Polska kvůli antibiotikům

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili.

"Inspektoři SVS odebrali u výrobce vzorek ze zásilky masového vepřového ořezu dovezeného z Polska. Následné vyšetření prokázalo ve vzorku výrazně nadlimitní obsah amoxicilinu. Detekovaná hodnota byla 60krát vyšší než limit, který činí 50 µg/kg," uvedli veterináři. Do skladů Lidlu bylo zboží vyexpedované 3. října.

Maso bylo označené jako Vepřové mleté maso 20 %, váha 1 kg, číslo šarže: 207237 s datem použitelnosti do 10. 10. 2021.

Nadlimitní antibiotikum byl amoxicilin, který patří do skupiny penicilinů. "Peniciliny mají obecně nízkou toxicitu, u některých jedinců mohou však vyvolávat alergické reakce," dodal mluvčí.

Nejde o jediný problém s polskými potravinami, který se v poslední době objevil. Například v létě veterináři varovali před polskou zmrzlinou Milka, která obsahuje stopové množství karcinogenního etylenoxidu. Šlo o 250 tisíc samostatných nanuků, 15.000 balení multipack po šesti a osmi kusech a o zhruba 37 tisíc balení zmrzliny ve vaničkách o objemu 480 ml. V Česku pak předloni platila od konce února do konce března mimořádná opatření kvůli nálezu salmonely ve zhruba 700kilogramové zásilce hovězího z Polska a předchozímu nedostatečnému informování o dovozu masa z jatek, která v polském Mazovském vojvodství porážela nemocné krávy.

Společnost Maso uzeniny Polička minulý rok výrazně zvýšila zisk po zdanění, který činil více než 83 milionů korun. V roce 2019 byl asi 28 milionů korun. Tržby z prodeje vlastních výrobků a služeb se meziročně zvýšily o devět procent na 2,471 miliardy korun. Dobrý výsledek byl dosažen zejména úsporami ve výrobě a spotřebě energií, uvedla firma ve výroční zprávě. Podnik existuje od roku 1985, o sedm let později byl privatizován. Patří společností Maso uzeniny Písek. Firma v roce 2020 zaměstnávala průměrně 335 lidí, o dva méně než rok předtím.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Reinhard Thrainer | Pixabay

Štítky maso, Lidl, Polsko, zdraví, potraviny, prodej, ČR, SVJ veterinář, vepřové, mleté, antibiotikum, mleté maso, Česko, MASO UZENINY PÍSEK, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterináři nařídili Lidlu stáhnout 17,5 tuny masa z Polska kvůli antibiotikům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.