Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2021: Volby se blíží. Jak kroužkovat, kde sehnat volební lístky a jak hlasovat z karantény?

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky klepou na dveře. Už tento pátek se otevřou volební místnosti napříč celou republikou. K letošním volbám předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Už zítra se otevírají takzvaná drive-in hlasovací místa pro lidi v karanténě. Kdy jít k volbám a jak je to s kroužkováním? Vše podstatné najdete v tomto článku.

Volby se budou konat v pátek 8. října 2021 od 14:00 do 22:00 hodin a v sobotu 9. října 2021 od 8:00 do 14:00. V Královéhradeckém kraji kandiduje celkem 17 politických uskupení a stran. Celkem vybíráme z 271 kandidátů a rozdělujeme 11 politických mandátů. I letos se budou volby konat za přísných hygienických opatření. Do volební místnosti je vstup povolen pouze s ochranou úst a nosu. U vstupu budou k dispozici dezinfekce.  

Kdo může volit?  

Právo volit má občan České republiky, který alespoň druhý den voleb dosáhl 18 let a je podle zákona způsobilý. Občané, kteří budou v době voleb mimo své trvalé bydliště, si mohou předem od příslušného obecního úřadu, kde jsou vedeni ve stálém seznamu voličů, vyžádat voličský průkaz. S ním pak mohou hlasovat v kterémkoliv okrsku. 

Správný postup při hlasování 

Hlasovací lístky obdrží volič nejpozději tři dny před volbami. Volič po příchodu do volební místnosti prokáže svou totožnost pasem nebo občanským průkazem. Pokud volí na voličský průkaz, odevzdá ho komisi. Poté dostane prázdnou obálku a komise mu případně může vyměnit chybějící či poškozené hlasovací lístky. 

Na voličský průkaz může volič hlasovat v jakémkoliv volebním okrsku na území České republiky nebo ve zvláštním volebním okrsku v zahraničí. Žádost o vydání voličského průkazu se podává u obecního úřadu v místě trvalého pobytu voliče osobně až do 6. října. 

Jak se lístky upravují? 

Volič musí jít do prostoru určeného pro úpravu hlasovacích lístků a tam vložit do obálky jediný lístek - kandidátní listinu vybrané strany. Na něm může zakroužkováním pořadového čísla nejvýše u čtyř jmen vyznačit, kterému z kandidátů dává přednost. Jiné písemné úpravy nemají vliv. Obálku pak volič vhodí do volební schránky. 

VOLBY 2021: Přinášíme přehled královéhradeckých kandidátů do říjnových voleb

Během srpna a první poloviny září Hradecká Drbna pravidelně představovala lídry do říjnových voleb. Šlo vždy o jedničky kandidátek kandidující za Královéhradecký kraj. V současnosti přinášíme jejich kompletní přehled.

Volby pro lidi v karanténě a izolaci  

Volby na takzvaných drive-in hlasovacích místech budou probíhat ve středu 6. října od 8:00 do 17:00 ve všech okresních městech. „Hlasovat u volebního stanoviště lze výlučně ze silničního motorového vozidla, kterým se k volebnímu stanovišti oprávněný volič dostavil,“ upozorňuje Královéhradecký kraj na svém webu.   

V Královéhradeckém kraji je těchto speciálních stanovišť pět, v celé České republice osm desítek. Volič je povinen využít drive-in stanoviště ve svém okresu. V opačném případě je třeba voličský průkaz.   

Tento způsob hlasování je určen pouze pro lidi v karanténě nebo izolaci. Ostatní ho využít nesmí. Společně s občanským průkazem je třeba předložit i rozhodnutí krajské hygienické stanice, potvrzení od lékaře nebo potvrzení o pozitivním výsledku na COVID-19.    

Přehled drive-in hlasovacích míst v kraji:   

  • Hradec Králové (dvůr Magistrátu města Hradec Králové, Československé armády 408/51, Hradec Králové)  
  • Jičín (budova bývalých kasáren, Československé armády 162, Jičín)  
  • Náchod (budova Celního úřadu, Kladská 272, Náchod)  
  • Rychnov nad Kněžnou (budova střední průmyslové školy, Na Jamách 1180, Rychnov nad Kněžnou)  
  • Trutnov (budova Hasičské zbrojnice, Dlouhá 752, Trutnov – Horní Staré Město)  

Lidé v karanténě, izolaci nebo voliči se sníženou pohyblivostí a dalšími zdravotními komplikacemi mohou zažádat i o přenosnou volební schránku. O tu je třeba si zavolat na krajský úřad nejpozději do čtvrtečního odpoledne. Volební komise s mobilní urnou následně dorazí v termínu klasických voleb.   

Jak volit v zahraničí? 

Lidé s českým občanstvím, kteří dlouhodobě pobývají v zahraničí, mohou hlasovat na zastupitelských úřadech. Musí se ale předtím nechat zapsat do zvláštního seznamu voličů. Pokud budou chtít volit mimo místo svého zahraničního bydliště, musí mít navíc voličský průkaz. O ten požádají zastupitelství, pod které náleží. 

Pokud chce v cizině hlasovat český občan, který vyjel pouze na krátkodobou návštěvu, stačí mu voličský průkaz. Voliči v zahraničí budou letos vybírat z kandidátů pro Ústecký kraj. 

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík | Zdroj ČTK

Štítky volby, návod, poslanecká sněmovna, 2021, říjen, kandidát, volební, lístek, místnost, souhrn, drive-in, hlas, preferenční, karanténa, urna, voličský průkaz, volby do Poslanecké sněmovny PČR, Poslanecká sněmovna ČR, Královéhradecký kraj, Česko, Českoslovens

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Volby se blíží. Jak kroužkovat, kde sehnat volební lístky a jak hlasovat z karantény?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.