Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jezdec na elektrokoloběžce vjel pod kola auta a skončil v nemocnici. Za poslední měsíc už pátá nehoda

Osmnáctiletý jezdec na elektrokoloběžce skončil v nemocnici, poté co se v Hradci Králové v ulici Františka Halase srazil s osobním autem značky Škoda Octavia. Podle policie jel cyklista po chodníku a následně vjel na přechod pro chodce. A to bezprostředně pod kola projíždějícího vozu.

„Cyklista byl s lehkým zraněním převezen do nemocnice. Nikdo jiný zraněn nebyl. U obou účastníků nehody byla provedena dechová zkouška na přítomnost alkoholu. Ten byl vyloučen,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová.  

Škodu na osobním autě policie odhadla na 20 tisíc korun, na elektrokoloběžce kolem dvou tisíc. Přesnou příčinu a míru zavinění vyšetřuje dopravní policie v Hradci Králové.  

V letošním roce už osm podobných nehod 

V letošním roce jde o osmou nehodu na Hradecku za účasti koloběžek. Dvě z nich byly pod vlivem alkoholu. Cyklisté nadýchali 2,3 a 2,8 promile. Ze všech těchto nehod byl v šesti případech viníkem právě jezdec na elektrokoloběžce.  

Policie doplnila, že posledních pět nehod se stalo za poslední měsíc. „Pět cyklistů se střetlo s osobním autem a tři nezvládli řízení a z koloběžky spadli na komunikaci. Celkem se tak lehce zranilo šest cyklistů,“ dodala Kormošová. 

Policie upozorňuje a znova připomíná, že jezdec na elektrokoloběžce je považován za cyklisty. Nesmí tak používat přechody pro chodce nebo jezdit po chodnících. Řidič koloběžky do 18 let je ze zákona povinen použít přilbu. Jízda na elektrokoloběžce je zakázána pod vlivem alkoholu nebo drog. 

Podle policie je velkým problémem i to, že řidiči elektrokoloběžek často jezdí vedle sebe. Ani to však zákon nedovoluje. Pokud je na silnici zřízen pruh pro cyklisty, je uživatel elektrokoloběžky povinen ho použít.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kristof Topolewski | Pixabay

Štítky nehoda, elektrokoloběžka, koloběžka, osobní, auto, přechod, cyklista, Hradec Králové, zranění, nemocnice, havárie, František Halas, Škoda Octavia, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jezdec na elektrokoloběžce vjel pod kola auta a skončil v nemocnici. Za poslední měsíc už pátá nehoda  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.