Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jičín vytvořil transparentní účet. Lidé mohou posílat peníze na Lavičku Václava Havla

Radnice v Jičíně uspěla s žádostí o realizaci Lavičky Václava Havla. Ta má stát v severovýchodním rohu hradební zdi v Zámeckém parku. Náklady na její realizaci se odhadují na 350 tisíc korun. I to je důvod, proč město zřídilo transparentní účet.

„Transparentní účet jsme založili z podmětů občanů,“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Případní dárci mohou na realizaci Lavičky Václava Havla přispět libovolnou částkou. Podle radnice není třeba vyplňovat žádný variabilní symbol ani další údaje. Včera večer bylo na transparentním účtu 2 400 korun.  

Transparentní účet na Lavičku Václava Havla: 123-5078340227/0100 

Město Jičín chce pořídit Lavičku Václava Havla jako připomínku 85. výročí narození a 10. výročí úmrtí prvního českého prezidenta Václava Havla. Bude umístěna do spodní části zámeckého parku. „Během celého jednání o lavičce zástupci města Jičína zaznamenali zájem veřejnosti a soukromého sektoru přispět na pořízení lavičky,“ dodal mluvčí.  

Náklady na pořízení lavičky se odhadují na částku kolem 350 tisíc korun. Město je připraveno kompletně celou částku zaplatit z vlastní kapsy. Podle vyjádření města je celá suma rezervována v rozpočtu. 

„Případný zbytek z této vyčleněné částky zůstane na našem účtu jako přebytek. O jeho dalším využití rozhodnou zastupitelé," potvrdil Hradecké Drbně Jan Jireš. Město bude zároveň hlídat, aby veřejnost neposlala víc než požadovaných 350 tisíc korun. „Pokud se budeme blížit k té požadované částce, učet zrušíme a informujeme o tom veřejnost,“ dodal mluvčí. Případné další platby se tak přispěvatelům automaticky vrátí zpět.   

Kromě transparentního účtu mohou zájemci využít i druhý způsob. Tím je přispět skrze takzvanou darovací smlouvu. Tu je třeba vyplnit buď osobně na úřadu města, nebo elektronicky na stránkách radnice. Případný finanční dar je následně možné zaplatit osobně nebo přeposlat na bankovní účet 19-524541/0100 pod variabilním symbolem 3121. 

Projekt musela odsouhlasit Dagmar Havlová  

S nápadem na vlastní Lavičku Václava Havla přišel jičínský zastupitel a radní Josef Novotný. Samotný nápad však nestačí. Bylo třeba zvolit místo a získat souhlas od nadace Vize 97. 

Samotné místo vybrali ve veřejné anketě občané města. „Město dalo místním na výběr ze tří možností. Ankety se účastnilo celkem 170 respondentů, z nich 93 hlasovalo pro vítězný návrh,“ potvrdil mluvčí radnice. 

Kompletní projekt město předložilo nadaci Vize 97, která ho 20. srpna letošního roku odsouhlasila. Radnice tak prakticky dostala zelenou pro vybudování vlastní Lavičky Václava Havla. „S radostí uděluji souhlas s instalací Lavičky Václava Havla v krásných zahradách valdštejnského zámku v centru Jičína. Nechť lavička připomíná nejen osobnost mého manžela, jeho myšlenky, ale také svobodu, které je třeba si vážit, a demokracii, o níž je nutné se starat,“ napsala Dagmar Havlová ve svém dopise.  

Druhá Lavička Václava Havla v kraji  

V Královéhradeckém kraji půjde o druhou Lavičku Václava Havla. První je od roku 2014 před budovou městské knihovny. I zde ji tvoří dvojice křesel spojených stolkem. „Lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní,“ řekl autor hradecké lavičky Bořek Šípka.  

Svojí Lavičku Václava Havla mají i sousední Pardubice, zde se v areálu Univerzity Pardubice objevila o rok později. „Takováto forma památníku dobře symbolizuje podstatu osobnosti Václava Havla, který měl vzácný dar poslouchat druhé a vytvářet příjemnou atmosféru pro setkávání, debaty a rozjímání,“ řekla Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla. 

V celé České republice jich je zhruba 40. Svoje místo Václava Havla má například Mladá Boleslav, Praha, Plzeň, Olomouc nebo Jihlava. Řada laviček je v zahraničí. Turisté na ní narazí v Barceloně, Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.   

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Lavička Václava Havla, lavička, Václav Havel, Jičín, anketa, Královéhradecký, kraj, Dagmar Havlová, transparentní, účet, příspěvek, transparentní účet, Havel's Place, radnice, Bořek Šípek, Josef Novotný, Univerzita Pardubice, Knihovna Václava Havla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Křivohlávek

Jen bez mozek může podporovat tento zlodějský projekt.

Pátek, 1. října 2021, 10:41Odpovědět

Martin Vašek

Havlova nebo Klausova lavička,budou na ni srát holubi a sedět bezďáci popijející své krabičáky.

Pátek, 1. října 2021, 06:54Odpovědět

Jičín vytvořil transparentní účet. Lidé mohou posílat peníze na Lavičku Václava Havla  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.