Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Žluté kytičky po pětadvacáté. Sbírka na boj s rakovinou letos potrvá déle

Žluté květy měsíčku lékařského se zelenou stuhou jako symbol sbírky na boj s onkologickými onemocněními budou i letos nabízet dobrovolníci po celé České republice. Jubilejní 25. ročník Českého dne proti rakovině se přesunul kvůli koronavirové situaci z května na 29. září, místo jediného dne bude trvat od středy do konce týdne.

Přes 800 tisíc žlutých kytiček a 12 tisíc dobrovolníků ve žlutých tričkách. Možnost podpořit veřejnou sbírku Ligy proti rakovině bude ve všech krajích a okresech republiky. V ulicích budou dobrovolníci nabízet podporu sbírky nejen ve středu 29. září, ale ještě také ve čtvrtek a v pátek. Lidé si budou moct koupit květy za příspěvek v minimální hodnotě 20 korun i na pevných místech v knihovnách, ve školách nebo třeba na obecních úřadech. A to až do neděle 3. října.

Smyslem sbírky je nejen získat finance na nákladný výzkum léčby rakoviny a zlepšení kvality života onkologických pacientů, ale také upozornit na nutnost prevence. Ke každé kytičce tak dárce dostane od Ligy proti rakovině i letáček, ve kterém získá informace o prevenci nádorů ledvin, močového měchýře a prostaty.

Lékařka Michaela Fridrichová, předsedkyně Ligy proti rakovině, vysvětluje: „Při volbě tématu letošní sbírky jsme byli vedeni především neblahou skutečností, že diagnózu karcinomu prostaty a ledviny si v České republice vyslechne mnohem více pacientů, než jak je tomu v jiných evropských zemích. Upozorňujme především na rizikové chování, zároveň apelujeme na to, aby lidé při obtížích neváhali a navštívili lékaře bez odkladu. Při léčbě nádorových onemocnění platí zásada - čím dříve, tím lépe.“

Zájemci o příspěvek se mohou do sbírky zapojit také zakoupením takzvané e-kytičky, tedy zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS KVET 30 nebo DMS KVET 60 nebo DMS KVET 90 na číslo 87 777.

V Královéhradeckém kraji se pevná prodejní místa nacházejí například v Turistickém informačním centru v Hradci Králové, knihovně v Hořicích, Květince na Komendě v Náchodě nebo v Městském informačním centru ve Dvoře Králové nad Labem. Za minulý ročník prodali dobrovolníci v regionu 17 775 žlutých květů měsíčku lékařského. 

Loni se celkově vybralo přes 13 milionů korun, Za čtvrt století fungování projektu rozdělili pořadatelé na potřebná místa více než 200 milionů korun.

Sbírka Český den proti rakovině 2021 v číslech:
- 820 000 kytiček se zelenou stužkou
- 12 000 dobrovolníků
- 6 000 pokladních vaků, které po sbírce zpracuje Česká pošta
- 1 500 balíků s materiálem zdarma rozvezených firmou DPD
- 1 300 míst v celé České republice, ve všech krajích i okresech
- 1 100 spolupracujících subjektů (230 středních škol, 315 základních škol, 53 sdružení onkologických pacientů (kolektivních členů Ligy), 45 skautských oddílů, 41 pionýrských skupin, 102 sborů dobrovolných hasičů ze Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, 20 základních organizací ČSŽ, 17 oblastních spolků ČČK, 80 jednotlivců, 130 ostatních (obce, firmy, MŠ…)
- 89 Hypermarketů Albert, kde budou zákazníci dostávat preventivní letáček
- 165 knihoven
- 200 pevných míst, kde se budou prodávat kytičky

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Český den proti rakovině

Štítky Zdraví, prevence, rakovina, sbírka, Český den proti rakovině, Liga proti rakovině, dobrovolníci, Česko, sportovní liga, knihovna, Česká pošta, sbor dobrovolných hasičů, DPDgroup, Albert Česká republika, SH ČMS - Sbor dobrovolných hasičů Praha - Hloubětín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žluté kytičky po pětadvacáté. Sbírka na boj s rakovinou letos potrvá déle  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.