Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Po roční pauze se do Hradce Králové vrací akce Noc vědců. Konat se bude na třech místech

Univerzita Hradec Králové (UHK) nabídne při pátečním vědeckém festivalu Noc vědců přednášky či experimenty. Tématem letošního ročníku je čas. Univerzita připravila program na třech místech. Na programu královéhradecké Noci vědců se kromě UHK podílí i další významná vědecká pracoviště. Noc vědců se v pátek uskuteční na řadě míst v republice.

"Loňský ročník se kvůli pandemii koronaviru nekonal, o to více se těšíme. Nabídneme exkluzivní vhled do všeho vědecky zajímavého, co se na UHK v průběhu roku událo nebo děje," řekl mluvčí UHK Jakub Novák

Například na Katedře informačních technologií Fakulty informatiky a managementu UHK budou pro zájemce přichystané interaktivní 2D modely umělého života, kde spolu soupeří různé druhy "zvířat", které se evolučně vyvíjejí, uvedli zástupci univerzity.

V prostorách UHK kampusu Na Soutoku si návštěvníci budou moci prohlédnout také novou výukovou pomůcku Historybook s podtitulem Marie Terezie v čase sociálních sítí a udělat si představu třeba o tom, jak by vypadala sociální síť vojevůdců, kteří si přejí úspěchy před další bitvou. "Jde o webovou aplikaci, novou pomůcku pro výuku historie a společenských věd. Cílem je mladým lidem přiblížit historii hravou interaktivní formou," řekl Novák.

V Hradci Králové se do letošní Noci vědců zapojí také hradecká hvězdárna a planetárium, městská knihovna, Studijní a vědecká knihovna Hradec Králové, Eurocentrum Hradec Králové a hradecká Lékařská fakulta UK. Více o programu je na webu.

Akce se uskuteční za dodržování platných epidemických opatření, jako je předložení dokladu o bezinfekčnost, nošení ochrany úst a nosu ve vnitřních prostorech, dodržování rozestupů nebo omezení počtu návštěvníků.

Univerzita Hradec Králové nabízí studium na čtyřech fakultách, na fakultě informatiky a managementu, přírodovědecké fakultě, filozofické fakultě a pedagogické fakultě. UHK studuje zhruba 6,5 tisíc lidí. Má i zahraniční studenty, kterých ale kvůli koronaviru v současném akademickém roce výrazně ubylo.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto UHK

Štítky ČR, věda, zábava, školy, vysoké, Hradec Králové, Univerzita Hradec Králové, Noc vědců, Jakub Novák, pandemie covidu-19, Marie Terezie Habsburská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po roční pauze se do Hradce Králové vrací akce Noc vědců. Konat se bude na třech místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.