Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jičín má schválenou Lavičku Václava Havla. Z části ji mohou zaplatit místní

Město Jičín dlouhodobě přemýšlelo, kam umístit Lavičku Václava Havla. Konečné místo nakonec vybrali sami občané ve veřejné anketě. Samotný návrh pak musela schválit nadace Vize 97, které se návrh zamlouval. Se zaplacením nákladů může přispět veřejnost nebo soukromé společnosti.

„S lokalitou v Zámeckém parku souhlasila přímo Dagmar Havlová,“ řekl mluvčí jičínské radnice Jan Jireš. Zároveň dodal, že náklady spojené s realizací lavičky se odhadují na zhruba 350 tisíc korun. Část zaplatí radnice, část mohou přispět soukromé firmy nebo veřejnost.  

„Vzhledem k tomu, že během diskuse o umístění lavičky jsme zaznamenali zájem od občanů a soukromého sektoru přispět na Lavičku Václava Havla, dáváme možnost občanům i právnickým osobám podílet se na financování,“ dodal mluvčí. Dobrovolníci a přispěvatelé musí vyplnit takzvanou darovací smlouvu. Tu najdou na webových stránkách města.  

V letošním roce si připomínáme 85 let od narození a 10 let od úmrtí Václava Havla. S nápadem na realizaci lavičky přišel zastupitel Josef Novotný. Zastupitelstvu se nápad líbil, ale bylo třeba vybrat místo, kam lavičku umístit.  

K tomu pomohla veřejná anketa, ve které lidé vybírali ze tří možností. Do ní se zapojilo celkem 170 lidí. 93 z nich bylo pro dolní část Zámeckého parku při severovýchodním rohu hradební zdi. 

Svoji lavičku mají i další města     

Například ta v Hradci Králové je před budovou městské knihovny od října roku 2014. Lavičku tvoří dvojice křesel spojených stolkem, kterým prorůstá lípa. Jejím autorem je architekt Bořek Šípka. Podle jeho slov hradecká lavička symbolizuje demokratický dialog, který byl Václavu Havlovi vlastní. Vytvoření "Havlova místa" v Hradci Králové inicioval tehdejší náměstek primátora Josef Krofta.    

V sousedních Pardubicích se Lavička Václava Havla objevila o rok později. Slavnostně odhalena byla na podzim v nově přístupném areálu Univerzity Pardubice. „Takováto forma památníku dobře symbolizuje podstatu osobnosti Václava Havla, který měl vzácný dar poslouchat druhé a vytvářet příjemnou atmosféru pro setkávání, debaty a rozjímání,“ řekla Anna Freimanová z Knihovny Václava Havla.    

Podobných laviček je zhruba čtyřicet. K vidění jsou například v Praze, Plzni, Olomouci, Mladé Boleslavi nebo Jihlavě. Některé z nich jsou dokonce v zahraničí. Jedna taková je v Barceloně, další pak v Dublinu, Washingtonu nebo Oxfordu.     

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Knihovna Václava Havla

Štítky Lavička Václava Havla, lavička, Václav Havel, muzeum, Jičín, anketa, Královéhradecký, kraj, Vize 97, Dagmar Havlová, Nadace Dagmar a Václava Havlových VIZE 97, Josef Novotný, Hradec Králové, Bořek Šípek, Josef Krofta, Univerzita Pardubice, Knihovna Václav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jičín má schválenou Lavičku Václava Havla. Z části ji mohou zaplatit místní  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.