Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Archeologové zkoumají první sídliště z doby stěhování národů v Podorlicku

Archeologové z výzkumu v místě budoucího obchvatu Doudleb nad Orlicí na Rychnovsku hlásí další objevy. Nalezli sídliště z doby stěhování národů datované do 3. až 5. století našeho letopočtu. Sídliště z tohoto období v Podorlicku ještě nezkoumali, Za pozoruhodné označila také nálezy sídliště z období eneolitu a starší doby železné. Na výzkumu spolupracují archeologové z Univerzity Hradec Králové (UHK) a rychnovského muzea.

Archeologové jsou s výzkumem na staveništi 2,5 kilometru dlouhého silničního obchvatu ve finále. "Nyní zkoumáme úsek o délce asi 500 metrů, kde je nejintenzivnější osídlení. Úplnou novinkou je sídliště z období stěhování národů, jeho součástí jsou například dvě pece. Toto sídliště je pro nás obrovským překvapením," řekla dnes archeoložka Martina Beková.

Sídliště ze starší doby železné patří převážně platěnické fázi kultury popelnicových polí datované zhruba k roku 800 před naším letopočtem. Do tohoto období spadá také sídelní komplex dvorců s obilnými sily či studněmi s obětištěm uprostřed v podobě dvou jam se zbytky spálených kostí a zlomky na svoji dobu luxusní keramiky. "Obětiště v sídelním areálu z této doby dosud na východě Čech nebylo rozeznané," řekla Beková.

Významný je podle ní také objev sídliště jordanovské kultury z přelomu mladšího a pozdního eneolitu datovaného do doby kolem roku 4500 před naším letopočtem. Archeology překvapil zejména rozsah tohoto osídlení. "Kultura jordanovská byla známá z nedaleké cihelny u Kostelce nad Orlicí pouze ze dvou jam. Ze současného výzkumu máme zachycené osídlení, které se táhne na zhruba jednom kilometru, takže to vypadá na celou sídelní aglomeraci, což je v této části Královéhradeckého kraje výjimečné," řekla Beková.

Oblast Doudleb a sousedního Kostelce nad Orlicí označují archeologové za jednu ze dvou nejvýznamnějších sídleních komor zemědělského pravěku v okrese Rychnov nad Kněžnou. Druhá je v Opočnu a okolí. V posledních deseti letech se Rychnovsko stále více dostává na archeologickou mapu ČR. Současný nárůst množství nálezů a lokalit souvisí s menší intenzitou archeologických výzkumů v minulých desetiletích v podhůří Orlických hor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, archeologie, Rychnovsko, sídliště, Stěhování národů, výzkum, Podorlicko, Univerzita Hradec Králové, Martina Beková, okres Rychnov nad Kněžnou, Doudleby nad Orlicí, Česko, Kostelec nad Orlicí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové zkoumají první sídliště z doby stěhování národů v Podorlicku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.