Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Zrušení omezení kapacity památek se v Opočně do počtu návštěvníků nepromítlo

Zvýšení kapacity naplnění památek na sto procent se do návštěvnosti státního zámku Opočno na Rychnovsku o prvním zářijovém víkendu nepromítlo. Je po hlavní turistické sezoně a nadále platí ve vnitřních prostorech povinnost nošení ochrany úst a nosu. Zámek Opočno patří do správy Národního památkového ústavu (NPÚ) v kraji.

"Stále nepadlo to zásadní omezení, a to roušky v interiérech. Většina lidí, když u nechce na prohlídku, tak nejde z důvodu toho, že se musí dusit v tom náhubku. To je pro nás zásadní otázka. Jestli bude ve skupině 20 nebo 30 lidí je v září úplně jedno," řekl kastelán zámku Tomáš Kořínek.

Od 1. září už neplatí pro památky, muzea, divadla, galerie, zoo a další hromadné akce omezená kapacita. V restauracích je nově oficiálně povoleno obsazení jednoho stolu šesti lidmi místo dosavadních čtyř, pokud nepatří do jedné domácnosti. I nadále ale platí povinnost mít zakrytá ústa, nos a prokázat se potvrzením o bezinfekčnosti.

V letošním roce si našlo cestu na zámek Opočno asi 40 tisíc návštěvníků, z toho za srpen zhruba 18 tisíc. Podle kastelána je to slušný výsledek. Na loňské léto to ale nemá. "Loni v létě k nám přišlo neuvěřitelné množství lidí, jen v srpnu asi 23 tisíc. Bylo to i kvůli tomu, že před prázdninami jsme byli velmi často v televizi kvůli ukončení restitučního sporu. Letos byla tedy sezona horší než ta minulá, ale srovnatelná s tou v roce 2019," řekl Kořínek.

Celková návštěvnost od začátku roku do konce srpna v roce 2019 dosáhla asi 50 tisíc lidí, o rok později za stejnou dobu asi 60 tisíc a letos za prvních osm měsíců 40  tisíc lidí.

V Královéhradeckém kraji je ve správě NPÚ pět památek, zámky Opočno, Hrádek u Nechanic, Náchod, Ratibořice a hospital v Kuksu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto informuji.cz

Štítky ČR, správa, památky, turistika, Opočno, Zámek Opočno, Národní památkový ústav, okres Rychnov nad Kněžnou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrušení omezení kapacity památek se v Opočně do počtu návštěvníků nepromítlo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.