Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradecký kraj zafinancuje hospicovou péči. Peníze od pojišťoven určitě nestačí, tvrdí hejtmanství

Vedení Královéhradeckého kraje schválilo vypsání dotačního programu na podporu hospicové péče pro příští rok. Mezi jednotlivé žadatele bude rozděleno celkem 21 milionů korun. Podle hejtmanství je toto odvětví nedostatečně financováno z pojišťoven.

Hospicovou péči v Královéhradeckém kraji tvoří souhrn lékařských, ošetřovatelských, rehabilitačně-ošetřovatelských a poradenských činností poskytovaných nevyléčitelně nemocným pacientům. 

„Hospicová péče dosud není dostatečně financována ze zdravotního pojištění a hospice jsou odkázány na dary od soukromých a firemních dárců nebo na financování prostřednictvím různých nadací,“ řekla náměstkyně hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Berdychová (Východočeši). 

Jednotlivá zařízení mohou o peníze žádat od 15. října do 16. listopadu letošního roku. Finance jsou určené především na spolufinancování hospicové péče pro pacienty, kteří vyčerpali možnost klasické kauzální léčby a nyní u nich pokračuje léčba symptomatická. Ta ji má minimalizovat bolesti a zmírnit všechny obtíže jejich diagnózy i případných komplikací. 

V Královéhradeckém kraji funguje pět domácích hospiců a kamenný Hospic Anežky v Červeném Kostelci. Ten má k dispozici tři desítky lůžek. „Každá pro nás všední činnost může být pro nemocného tou poslední, a proto je právě nutné podporovat tato prostředí, ve kterých klientům umožníme důstojné prožití závěru života,“ dodala náměstkyně. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Andrzej Rembowski | Pixabay

Štítky hospic, péče, finance, dotace, program, Královéhradecký, kraj, pojišťovna, financování, Královéhradecký kraj, Martina Berdychová, Východočeši, Červený Kostelec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zafinancuje hospicovou péči. Peníze od pojišťoven určitě nestačí, tvrdí hejtmanství  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.