Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zájem o postcovidové centrum v Hradci Králové trvá. Kapacita je z větší části naplněna

Zájem o vyšetření v Centru postcovidové péče ve Fakultní nemocnici Hradec Králové trvá a kapacita centra je z větší části naplněna. V centru bylo vyšetřeno od začátku fungování v prosinci loňského roku zhruba 700 pacientů. Objevuje se u nich například i ztráta čichu či zhoršená paměť, převažují ale potíže s dýcháním, a to i měsíce po prodělání nemoci COVID-19.

Nejčastěji do centra přicházejí lidé s komplexními problémy, především s dušností, extrémní únavou, poruchami spánku, depresemi či bolestmi hlavy a kloubů. "Na péči o pacienty se podílejí specialisté z různých oborů," řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor. Podle něj převažují pacienti s respiračními obtížemi, kde nemocnice zajišťuje komplexní diagnostiku plicního postižení, následnou léčbu a rehabilitaci.

Do centra odesílají pacienty praktičtí lékaři a specialisté, pokud už vyloučili jiné příčiny obtíží. "Centrum je primárně určeno pro pacienty z Královéhradeckého kraje, kteří v rámci postcovidového postižení trpí některým ze symptomů i tři měsíce po prodělaném onemocnění," uvedl mluvčí.

Centrum sídlí v budově Plicní kliniky. Otevřené je každý všední den. Zájemci s obtížemi po prodělaném covidu-19 musí být předem objednaní. Centrum postcovidové péče v hradecké nemocnici začalo fungovat jako jedno z prvních v Česku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky ČR, nemocnice, koronavirus, zdraví, Hradec Králové, pacient, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor, Česko, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zájem o postcovidové centrum v Hradci Králové trvá. Kapacita je z větší části naplněna  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.