Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Začala stavba nového parkovacího domu v areálu náchodské nemocnice

S parkováním u nemocnice nemá problém jenom Hradec Králové. Dlouhé minuty hledají volné stání i návštěvníci a pacienti nemocnice v Náchodě. I proto zde vznikne nový parkovací dům s 180 místy. Jeho příprava oficiálně začala. Královéhradecký kraj předal staveniště.

Výběrové řízení na stavbu nového parkovacího domu vyhrála společnost GEOSAN GROUP. Nabídla stavbu za 49 milionů korun.  

„Stavba má být hotova za osm měsíců, poté začne zkušební provoz. Nová třípatrová budova bude sloužit v první řadě pacientům a jejich návštěvám,“ potvrdil dnes hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). 

Kromě stavby nového parkovacího dobu nechá zřizovatel nemocnice opravit i další stání v areálu nemocnice. „Jde o místa u hlavního vjezdu do areálu nemocnice, a i pavilonu patologie,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Bulíček (Piráti).  

Stavbou nového parkovacího domu a opravou stávajících míst vznikne parkovací kapacita pro zhruba 380 aut. To je podle Královéhradeckého kraje dostačující. Oblastní nemocnice Náchod je největším zdravotnickým zařízením zřizovaným Královéhradeckým krajem, které slouží spádové oblasti s více než 200 tisíc obyvateli. 

Zlepšení parkování u hradecké nemocnice je v nedohledu  

Velký problém s parkováním měří dlouhodobě i Fakultní nemocnice Hradec Králové. V současné době je uvnitř areálu 850 oficiálních parkovacích míst. Dalších 700 stání je v jeho okolí. I přesto se opakují situace, kdy pacient nebo návštěvník místo k zaparkování nenajde.  

Největší problém je v tom, že areál není nafukovací a jen těžko se dá rozšiřovat. „Možnosti nemocnice rozšiřovat parkovací stání v areálu jsou velmi omezené. Pozemky v okolí jsou ve vlastnictví města,“ řekl mluvčí hradecké nemocnice Jakub Sochor.   

Ideálním řešením by se jevil parkovací dům, který už v minulosti radnice plánovala. Stát měl na volném prostranství mezi křižovatkou Mileta a vjezdem do fakultní nemocnice. „Radnice měla soukromého investora, který chtěl dům postavit. Nakonec ale oznámil, že mu to nedává ekonomický smysl,“ řekl redakci náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Město tak na místě parkovacího domu nechalo vybudovat dočasné parkoviště pro 205 aut. Na malé a placené ploše je však po většinu dne stále plno. Navíc bylo zrušeno několik desítek parkovacích míst na břehu Labe vedle areálu nemocnice.  

Na nový parkovací dům v současné době nemá město investora, který by měl o podobný projekt zájem. Samotný parkovací dům navíc nemůže vyrůst dřív, než se dokončí rekonstrukce křižovatky Mileta. A ta zatím ani nezačala. Podle aktuálních dokumentů Ředitelství silnic a dálnic se s její rekonstrukcí začne nejdřív v příštím roce. Hotovo bude až v roce 2023.  

„Parkovací dům u nemocnice není žádný nový nápad. Navrhl jsem ho už v roce 2010. Ten měl mít přes 800 parkovacích míst. Doufám tak, že se to někdy podaří,“ říká architekt František Křelina

Ohodnoť článek

Foto Královéhradecký kraj

Štítky Náchod, nemocnice, dům, parkovací, parkování, doprava, kapacita, společnost, zahájení, stání, rekonstrukce, rozšíření, Královéhradecký kraj, pacient, Hradec Králové, ODS, Martin Červíček, Geosan Group, Pavel Bulíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba nového parkovacího domu v areálu náchodské nemocnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.