Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lávka přes Labe v Hradci Králové začne růst v září. Nejdřív půjde k zemi přestárlý dub

Dlouhá léta připravovaná lávka přes Labe dostala zelenou. Její stavba za 133,7 milionu korun začne na začátku září. Spojnice propojí zónu u Kongresového centra Aldis se Smetanovým nábřežím. První chodci a cyklisté ji vyzkouší na přelomu let 2022 a 2023.

Výběrové řízení na dodavatele nové lávky vyhrála společnost SMP CZ. Ta si převezme stanoviště v příštím týdnu. Práce začnou hned 1. září. Původně se počítalo s tím, že by se začalo stavět až na začátku října. „Stavební společnost, která pracovala na stavbě budovy banky ČSOB u Aldisu, dokončila práce o něco dříve, tudíž můžeme začít dřív, než bylo v původním harmonogramu,“ říká náměstek primátora pro oblast investic Jiří Bláha (ODS). 

Společnost nejprve připraví své pracoviště a zdemoluje dvě terasy u kongresového centra. Práce na samotné lávce začnou na přelomu září a října. První spojnice nad řekou by se mohla objevit do konce listopadu. Stavět se bude ze speciálního betonu. 

Na svatbu lávky Hradec Králové získal dotaci. „Dle vydaného rozhodnutí o poskytnutí dotace můžeme na stavbu lávky získat dotaci v celkové výši téměř 102,7 milionu korun včetně DPH,“ potvrdila Monika Štayrová (ANO), náměstkyně primátora. Podle jejích slov je to nejvyšší možná částka, kterou město mohlo na stavbu lávky získat. Radnice tak ušetří zhruba dvě třetiny všech nákladů.  

„Od lávky si mimo jiné slibujeme větší oživení lokalit u Aldisu a Smetanova nábřeží, které mají velký, ale zatím ne tolik využitý potenciál. Věříme, že atraktivita těchto míst bude díky lávce postupně dál stoupat,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

Někteří hradečtí zastupitelé mají výhrady k lávce přes Labe. Ptali jsme se všech

Čekalo se na ní několik let, nyní jdou přípravy na její stavbu do finále. Řeč je o nové lávce přes Labe, která propojí hradeckou zónu u Kongresového centra Aldis se Smetanovým nábřežím. V rámci naší Politické koridy jsme se na dlouho diskutované...

Lávce ustoupí přestárlý dub  

Ještě před zahájením prací je třeba pokácet poškozený a přestárlý dub červený na levém břehu Labe. „Stav stromu byl od roku 2012 opakovaně posuzován pro výskyt dřevokazných hub, které způsobují rozkladné procesy dřeva a mají zásadní vliv na pevnost a odolnost dřevní hmoty a zvyšují nebezpečí destrukce,“ potvrdila mluvčí magistrátu Kateřina Šmídová.  

Radnice přiznala, že strom stavbě nové lávky nikterak nebrání. Posudek však tvrdí, že v budoucnu by mohlo dojít k rozlomení koruny. Jelikož radnice očekává vyšší pohyb lidí, rozhodla se strom z preventivních důvodů odstranit.  

Na místě starého dubu vysadí technické služby tři vzrostlejší stromy. „Tyto stromy posílí bariéru mezi dopravou a klidovou zónou podél řeky na stejné trase,“ dodala mluvčí.  

Ohodnoť článek

Foto MMHK

Štítky lávka, Labe, Hradec Králové, stavba, strom, dub, příprava, společnost, dotace, Aldis, nábřeží, vizualizace, Kongresové centrum Aldis, ODS, SMP, Československá obchodní banka, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lávka přes Labe v Hradci Králové začne růst v září. Nejdřív půjde k zemi přestárlý dub  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.