Počasí dnes10 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Z Hradeckého kraje má zájem o křeslo ve sněmovně 271 lidí. O dost méně než při posledních volbách

V Královéhradeckém kraji v říjnových sněmovních volbách kandiduje 271 lidí, což je proti předchozím volbám v roce 2017 o 37 procent méně. Tehdy se na kandidátkách objevilo rekordních 433 jmen. V porovnání s minulými volbami se zvýšil podíl žen a zvýšil se průměrný věk kandidátů.

Každý týden Hradecká Drbna představuje dva lídry kandidátek z Královéhradeckého kraje. Vizitky kandidátů si můžete přečíst ZDE.

V Královéhradeckém kraji letos kandiduje 17 politických subjektů. Před čtyřmi lety kandidovalo 24 subjektů, což bylo nejvíce v historii sněmovních voleb v kraji. Průměrný počet kandidátů ve volbách mezi lety 2002 až 2021 činí 321.

Průměrný věk sněmovních kandidátů v Královéhradeckém kraji je letos 50,24 roku, v roce 2017 to bylo 46,6 roku. Letos je na kandidátkách 33,6 procenta žen, při minulých volbách to bylo 31,9 procenta.

Nejstarší kandidátkou v Královéhradeckém kraji je letos jednaosmdesátiletá Jana Nováková z Jaroměře, která kandiduje na 17. místě kandidátky Hnutí Prameny. Nejmladšími kandidáty v kraji jsou jednadvacetiletí Filip Toráč na devátém místě kandidátky KSČM a Prokop Zapletal, který je jedenáctý na kandidátce Hnutí Prameny.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 získalo vítězné ANO za téměř 32 procent hlasů pět poslaneckých mandátů z 11. Po jednom poslanci mají ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL a SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, Královéhradecký, kraj, kandidátka, hnutí, koalice, strana, politika, říjen, Královéhradecký kraj, KSČM, Jana Nováková, Drbna.cz, ČSSD, ODS, ANO 2011, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Hradeckého kraje má zájem o křeslo ve sněmovně 271 lidí. O dost méně než při posledních volbách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.