Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2021: Musíte mít chuť si to každý den odpracovat, tvrdí jednička kandidátky koalice SPOLU Adamec

Před volbami do Poslanecké sněmovny chce Hradecká Drbna představit jednotlivé lídry kandidátek našeho regionu. V Královéhradeckém kraji do sněmovny kandiduje 17 politických subjektů. Je mezi nimi osm politických hnutí, sedm politických stran a dvě koalice. Dnes vám představíme jedničku kandidátky koalice SPOLU (KDU-ČSL, ODS a TOP 09). Tou se stal dlouholetý občanský demokrat a starosta Trutnova Ivan Adamec.

Sněmovní volby se uskuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji se bude ve volbách rozdělovat 11 poslaneckých mandátů. 

„Přestože jsem se narodil v severních Čechách a nějaký čas žil i ve Středočeském kraji, nakonec jsem se přistěhoval spolu s manželkou do Trutnova. A přestože tehdy vypadal, jako kdyby válka skončila teprve nedávno, cítil jsem se mezi zdejšími lidmi hned doma,“ vzpomíná na rok 1986 Adamec. V Trutnově začal pracovat jako učitel a později i jako ředitel na základní škole.  

V roce 1994 vstoupil do Občanské demokratické strany a zároveň začal působit v zastupitelstvu města. O čtyři roky později byl zvolen starostou, kterým je dodnes. V letech 2002 až 2008 působil jako senátor a v roce 2013 byl zvolen do Poslanecké sněmovny. Od roku 2016 je také zastupitelem Královéhradeckého kraje. 

„V posledních letech se opakovaně stává, že spoléháme na jakési nové mesiáše, kteří nám slibují, jak pro nás a za nás zařídí, abychom se měli dobře. Ale tak to přeci není! Politika je řemeslo jako každé jiné, které se musíte naučit. Můžete mít určité předpoklady, ale potřebujete také manažerské dovednosti, zkušenosti z nějakého oboru a chuť si to každý den odpracovat. Na tom všem pak můžete stavět a mít prokazatelné výsledky. V opačném případě Vám zbydou jen neuskutečnitelné nápady a nesplněné populistické sliby. Kritizovat a slibovat umí každý, ale něco skutečně vykonat, jenom ten, kdo věci dotahuje do konce a z problémů se nevylhává. To, co naše rozdělená společnost potřebuje, jak v běžném životě, tak v politice, je slušnost, dialog a spolupráce. A já se svými kolegy z kandidátky máme nejenom chuť, ale i vůli to splnit. Přijďte k říjnovým parlamentním volbám a volte ty, kteří mají zkušenost a výsledky,“ řekl Hradecké Drbně kandidát občanských demokratů Ivan Adamec.  

Ivan Adamec se dlouhodobě zabývá o oblast dopravy. Ta podle jeho slov patří k největším problémům Královéhradeckého kraje. „Chci se zasadit o legislativní změny, které zpřehlední a zrychlí procesy výstavby liniových staveb. V našem kraji se jedná hlavně o dálnice D11 a D35, návazné komunikace a obchvaty měst,“ říká Adamec. Neméně důležité jsou podle něho i oblast sociální a školství.  

Ivan Adamec v současné chvíli vykonává tři politické funkce. V Trutnově byl zvolen za starostu, na Královéhradeckém kraji zastupitelem a na celostátní úrovní je poslancem. „I na několika místech se dá efektivně působit. Jsem přesvědčen, že to spolu vlastně velmi úzce souvisí a navzájem se ovlivňuje,“ obhajuje kumulaci funkcí Adamec. Podle jeho slov mohou komunální politici často narážet na strop možností, které jsou jen na úrovni celostátní politiky.  

„Je to náročné a vyžaduje to velmi dobré plánování, každodenní pracovní nasazení mnohdy do pozdních nočních hodin na úkor osobního času a rodiny, ale lze to,“ uzavírá Adamec.  

Volební program koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) 

Koalice SPOLU jde do voleb se sloganem „dáme Česko dohromady“. Pro lepší přehlednost rozdělila svůj volební program do několika hlavních skupin. Kandidáti slibují, že se budou prosazovat o bohatší Česko, udržitelnost života, zdravou rodinu, chytrý stát a bezpečnou zemi.  

Mimo jiné chce koalice vytvořit takzvanou daňovou brzdu. Ta by měla zaručit, že výše daní nikdy nepřekročí předem stanovenou hranici. Zároveň by chtěla nastavit daňový systém tak, aby byl vstřícnější rodinám. Jako jednu z možností uvádějí například odečitatelné výdaje na sociální služby.  

Dalším významným bodem volebního programu je penzijní reforma. Ta by měla zaručit výši důchodu podle průměrné mzdy. Zároveň se zde mluví o odstranění nespravedlnosti v penzijním systému. „Do důchodů se budou promítat jak odvody, tak počet dětí. Bonus za vychované děti dostanou už dnešní důchodkyně,“ slibuje koalice SPOLU ve svém volebním programu. 

Kompletní volební program koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) si můžete přečíst ZDE.  

Ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje kandidátní listinu podaly strana Aliance pro budoucnost, hnutí Aliance národních sil, hnutí ANO 2011, ČSSD, Hnutí Prameny, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), KSČM, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice Piráti a Starostové (Česká pirátská strana a STAN), hnutí Přísaha, koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hnutí Švýcarská demokracie, hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci, Urza.cz a VOLNÝ blok.    

Ohodnoť článek

Foto archiv Ivana Adamce

Štítky volby, poslanecká, sněmovna, vizitka, 2021, ČR, Královéhradecký, kraj, Ivan Adamec, ODS, Trutnov, koalice, Královéhradecký kraj, Poslanecká sněmovna ČR, TOP 09, KDU-ČSL, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2021: Musíte mít chuť si to každý den odpracovat, tvrdí jednička kandidátky koalice SPOLU Adamec  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.