Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vlakovou dopravu v hradeckém kraji by měly 10 let zajišťovat České dráhy. Smlouvu podepíšou v září

Dotovanou železniční dopravu v Královéhradeckém kraji by měly následujících deset let zajišťovat státní České dráhy. Smlouvy mezi Českými drahami a krajem jsou již připravené a v následujících dnech by je měla projednat a schválit rada kraje. Začátkem září by je mohly obě strany podepsat. Kontrakt by České dráhy měly začít plnit od prosincové změny jízdních řádů.

"Máme definitivní návrh podmínek, nabídky smluvních ujednání s dopravcem České dráhy," uvedl řekl hejtman Martin Červíček (ODS). K podrobnostem a hodnotě chystaného kontraktu se do jeho uzavření nechtěl vyjadřovat. Letos má kraj v rozpočtu na dotovanou železniční dopravu vyčleněno 538 milionů korun. Dopravu pro kraj nyní zajišťují České dráhy a v menší míře společnost GW Train Regio.

Kraj by podle Červíčka chtěl mít v dalších letech objem železniční dopravy zajištěn v současné výši, která je na úrovni 5,5 milionu tzv. vlakokilometrů. S rušením tratí, jak o tom nyní kvůli úsporám uvažuje Středočeský kraj, se v Královéhradeckém kraji podle Červíčka nepočítá. "Optimalizací železniční dopravy jsme si u nás prošli již v minulých letech," řekl.

Výběr vlakových dopravců kraj zahájil v roce 2019. Zastupitelé tehdy rozhodli, že kraj dopravce vybere takzvaným přímým zadáním. Do výběru na provozování dopravy v pěti oblastech kraje se přihlásilo šest dopravců, konkrétní nabídky podalo pět z nich. Následně kraj vybral dva dopravce, s nimiž chtěl v případě dalšího úspěšného jednání uzavřít smlouvy. Šlo o České dráhy a společnost GW Train Regio. S GW Train Regio, který měl jezdit jednu z oblastí, se kraj nakonec nedohodl a celý objem dopravy by tak měly zajišťovat České dráhy.

Loni v lednu Královéhradecký kraj uzavřel nové smlouvy s autobusovými dopravci, kteří pro něj budou zajišťovat dotovanou linkovou dopravu v letech 2021 až 2031. Hodnota tendru, který kraj vypsal v říjnu 2018, byla 7,7 miliardy korun. Šlo tak o největší zakázku v historii kraje. V osmi oblastech si zajištění dopravy rozdělilo pět dopravců, na linky své autobusy poprvé poslali letos 7. března.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, železnice, České dráhy, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, doprava, Martin Červíček, ODS, Středočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakovou dopravu v hradeckém kraji by měly 10 let zajišťovat České dráhy. Smlouvu podepíšou v září  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.