Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Za tragickou nehodu u Hořic pravděpodobně může řidič kamionu. Mladíkovi na motorce nedal přednost

Včera odpoledne Hradecká Drbna informovala o tragické nehodě u Hořic na Jičínsku. Při ní tragicky zemřel teprve devatenáctiletý motocyklista. Na sociálních sítích někteří lidé začali upozorňovat na to, že je v tomto ohledu s motorkáři dlouhodobý problém. Konkrétně v tomto případě však pravděpodobně může za nehodu dvaašedesátiletý řidič kamionu. Informovala o tom policie na svém webu.

„Na to se už nedá nic říct, jezdí jak hovada a myslí si, že se jim nemůže nic stát,“ napsala na sociální sítě Lucie Červenková. Je to jeden z mnoha podobně myšlených komentářů k této dopravní nehodě. V tomto případě je však motorkář nejen obětí, ale i řidičem, který chybu neudělal.  

„Dle prvotních informací neměl dát řidič nákladního kamionu přednost protijedoucímu motorkáři,“ potvrdila mluvčí policie Eliška Majerová. Řidič kamionu s největší pravděpodobností mladíka na motorce přehlédl a zkřížil mu cestu. Motorkář už neměl čas zareagovat a došlo ke srážce.  

Dopravní nehoda se stala včera odpoledne na silnici I/35 vedoucí z Jičína do Hradce Králové. Ke střetu došlo na křižovatce se silnicí druhé třídy na Bašnice a Nový Bydžov. „Hasiči zajišťovali místo události, komunikace první třídy byla průjezdná kyvadlově, komunikace vedoucí na Nový Bydžov byla uzavřena,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Kompletně byl provoz obnoven až po čtyřech hodinách. 

Podle dostupných informací zemřel řidič motorky na místě a bude u něj nařízena soudní pitva. U řidiče kamionu policie provedla dechovou zkoušku s negativním výsledkem. Přesnou příčinu policie teprve vyšetřuje. Kromě jiného je třeba zjistit, jakou rychlostí motorkář před nehodou jel.   

  

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky nehoda, Hořice, motorka, kamion, tragická, Jičínsko, přednost, vyšetřování, policie, hasiči, sociální, sítě, okres Jičín, Drbna.cz, Nový Bydžov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marcel Kody

Pane Klíma znáte tuto "vyhlášenou" křižovatku a silnici I/35 před i za ní ? Vyhaslo zde ne zrovna málo životů a podobné havárie jsou zde více než časté. Dokáži si dobře představit díky velmi dobré znalosti místa co se odehrálo. Onen "postarší" řidič se zaradoval z mezery v protisměru a odhodlal se k odbočení vlevo směrem do obce Vinice. Nejspíš dost dlouho stál a tuto mezeru toužebně vyhlížel na této velmi přetížené silnici. 40 tun vážící soupravu rozpohyboval a zahájil odbočovací manévr. V okamžiku kdy souprava zasahovala napříč protisměrným pruhem se zpoza horizontu vyhoupl začínající motorkář v rychlosti (zde zcela běžné), odpovídající jezdcům nedaleko pořádaných 300 zatáček Gustava Havla minulou neděli. Bohužel jeho smůlou byla velmi malá zkušenost s řízením motocyklu a velké sebevědomí. Jak jinak si totiž vysvětlit brzdné stopy u pravé krajnice a nikoliv ve středu vozovky, jak jinak si vysvětlit brzdnou stopu obou kol a na tak krátkou vzdálenost ? Jsou z fotografie velmi dobře vidět. Pokud to tedy je foto z této nehody !

Středa, 25. srpna 2021, 19:49Odpovědět

Petr Klíma

Myslím, že kamion mu opravdu zkřížil cestu, postarší řidič si ho buď vůbec nevšiml, protože motorkář byl ještě relativně daleko, při vyšší rychlosti motocyklu, nebo všiml, ale zase příliš pozdě na oddálení osudné srážky. Motorkář byl bohužel též méně soustředěný na jízdu...

Středa, 25. srpna 2021, 13:00Odpovědět

Marcel Kody

Neměl dát přednost, pravděpodobně ... a pan redaktor prostě řidiče kamionu, bez znalosti místa, situace a vědomí jak zde motorkáři jezdí, odsoudí pomalu k trestu smrti ! Ještě že fotografie ukazuje naprosto něco jiného. Kamion je téměř mimo jízdní pruh silnice I/35 ve směru od Milovic na Hořice, zástěna ve směru od Hradce Králové (Milovic). Brzdná dráha motocyklu je evidentně u pravé krajnice. Tato komunikace od Milovic padá v mírné pravé zatáčce z kopce dolů, následuje stoupání, vše výškově do 100 metrů. Silnice je zde široká na minimálně tři vozidla. Celý úsek po nešťastnou a "vyhlášenou" nehodovou křižovatku je dlouhý necelý kilometr. Nebudu zde vynášet žádné soudy pouze předložím několik otázek. A - jakou vzdálenost urazí motocykl jedoucí rychlostí více než 100 km/hod a věřte že to tu je rychlost naprosto běžná ? B - domníváte se, že kamion změnil výrazně své postavení po nárazu ? C - vyhýbá se zkušený jezdec takto se pohybujícímu kamionu vpravo po pravé krajnici čemuž nasvědčuje brzdná stopa ? A poslední a zásadní otázka - může řidič kamionu při odbočování vlevo sledovat protisměr po celou dobu manévru i když má již tahač několik metrů daleko a je schopen jakkoliv reagovat ?

Úterý, 24. srpna 2021, 19:36Odpovědět

Za tragickou nehodu u Hořic pravděpodobně může řidič kamionu. Mladíkovi na motorce nedal přednost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.