Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Safari Park má osm tenkých mláďat liánovců. Vyrostou z nich dvoumetrový a jedovatí hadi

Už jen těžko spočítat, kolik nových přírůstků letos Safari Park ve Dvoře Králové odchoval. Každopádně nejmladším přírůstkem je osmičlenná skupinka liánovců kapských. V současné chvíli háďata připomínají spíše žížaly, ale dorostou až dvou metrů.

„Daří se jim výborně. Ochotně přijímají malé žabky, gekony a výjimečně i malé rybky,“ popisuje ošetřovatel Martin Smrček. Ten v zoologické zahradě pečuje o liánovce od roku 2015. V tu chvíli do východočeské zahrady dorazila úplně první zvířata tohoto druhu. Dovezena byla přímo z Jihoafrické republiky.  

Hadí rodinka je umístěna v pavilonu Vodní svět. Samice snesla vajíčka přímo v teráriu, kde si vybudovala jakési hnízdo. Aby se vše povedlo, ošetřovatelé umístili vejce do inkubátoru. Po dvou měsících se narodila skupinka mláďat. Safari Park očekává ještě jeden vrh od další samice.  

„Rozmnožení těchto náročných plazů v druhé generaci potvrzuje, že jsme problematiku zvládli. To je mimořádné cenné a důležité,“ doplňuje Martin Smrček. Safari park byl v roce 2017 první evropskou zoo, která v chovu uspěla. Dodnes jde o raritní úspěch. 

Chov malých háďat je podle ošetřovatelů nesmírně náročný. Jelikož jsou tato zvířata zvyklá na prudké střídání počasí, simulují ošetřovatelé například zimu nebo horké letní počasí. K tomu všemu jsou liánovci jedovatí. Při manipulaci s nimi musí ošetřovatelé postupovat maximálně opatrně. Na jejich jed v současné době neexistuje antisérum.  

„Zejména dospělí jsou vcelku agresivní. Pokud s nimi musíme manipulovat, vždy tak děláme v kevlarových bezpečnostních rukavicích,“ dodává Smrček. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, foto, liánovec, had, mládě, rarita, chov, jed, náročné, zoo, zvíře, ZOO Dvůr Králové, Martin Smrček, Dvůr Králové nad Labem, Jihoafrická republika, jedovatí hadi

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Park má osm tenkých mláďat liánovců. Vyrostou z nich dvoumetrový a jedovatí hadi  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.