Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Rozkoši cvičili záchranáři. Bylo třeba zachránit čtyři lidi a zabránit zamoření vody

Z motorového člunu začala utíkat nafta. Jeho čtyřčlenná posádka naskákala do vody a nebyla schopná se dostat na břeh. To bylo zadání speciálního cvičení integrovaného systému na Rozkoši. Toho se zúčastnili profesionální hasiči z Náchoda a Jaroměře a dobrovolní hasiči z České Skalice, Vodní záchranná služba ČČK a také policie.

Hlavním úkolem cvičení bylo procvičit práci jednotek při úniku nebezpečných látek a záchranu osob ve vodě. „Smyslem prověřovacího cvičení je ověření akceschopnosti jednotek požární ochrany a dalších složek integrovaného záchranného systému, přičemž nejsou předem o cvičení informováni,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.  

Záchranáři si vyzkoušeli vzájemnou spolupráci, organizaci složek integrovaného systému i komunikaci. Společně zasahovali ze svých člunů.  

Jako první se dostala k místu události Vodní záchranná služba ČČK, která z vody vytáhla první dvě osoby. Od nich se podařilo zjistit, že další dva plavali k břehu. To, zda se jim to povedlo nebylo jisté. „Zbývající dvě osoby byly zachráněny dobrovolnou jednotkou z České Skalice a posádkou člunu Policie ČR,“ dodala mluvčí hasičů.  

Na profesionálních hasičích bylo zabránit dalšímu úniku oleje a benzínu z motorového člunu. Kolem plavidla natáhli nornou stěnu z plovoucích hadů a skvrny zasypali sorpčním materiálem. Následně připojili člun ke svému plavidlu a odtáhli ho ke břehu.  

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky hasiči, cvičení, policie, IZS, Rozkoš, foto, tonoucí, záchrana, loď, nafta, znečištění, voda, člun, zásah, Vodní záchranná služba ČČK, Česká Skalice, Náchod, Jaroměř, Policie České republiky, hasič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Rozkoši cvičili záchranáři. Bylo třeba zachránit čtyři lidi a zabránit zamoření vody  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.