Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Hradecké gymnázium J. K. Tyla bude dál provádět PCR testy. Už se nahlásilo na ministerstvu

Gymnázium J. K. Tyla v Hradci Králové patří mezi školy, které nahlásily na ministerstvo školství PCR testování. Tyto testy se ve škole v minulém školním roce osvědčily Podle vedení školy jsou PCR testy přesnější a frekvence testování s nimi méně častá.

"Když ministerstvo řeklo, že to bude proplácet, tak nebylo co řešit. Testy si jednoduše objednáme od laboratoře, se kterou jsme spolupracovali na jaře a velmi snadno budeme tímto způsobem testovat. Pro nás je také výhodou, že řada našich žáků je už očkovaná, takže se bude testovat jen část," řekl ředitel gymnázia Matěj Ondřej Havel. Podle něj má očkování v pedagogickém sboru školy asi 90 procent z celkového počtu učitelů.

Do dneška se mohly hlásit školy, které chtějí své žáky a studenty otestovat na začátku školního roku přesnějšími PCR testy. Zajistit si je budou muset samy, stejně jako před prázdninami ale budou moci na jeden test získat příspěvek 200 korun. Peníze půjdou z Fondu solidarity EU.

Tři vlny screeningového testování čekají školáky 1., 6. a 9. září, prvňáčci se budou testovat místo prvního dne ve škole až 2. září. Budou se moct nechat otestovat i v některém oficiálním testovacím místě a poté doložit potvrzení o testu. Pokud školy zajistí PCR testování, bude to stačit jednou do týdne, žáci tak absolvují jen dva testy. Testování ve školách může být v případě nepříznivé epidemiologické situace prodlouženo.

V manuálu ministerstva zdravotnictví mě nic nepřekvapilo, říká ředitel hradecké ZŠ Josefa Gočára

Ředitel ZŠ a MŠ Josefa Gočára v Hradci Králové Petr Sadílek vítá, že požadavek dodržovat stejný kolektiv ve školách dalo ministerstvo školství jen jako doporučení. Nedovede si představit, jak by škola fungovala, kdyby zachování homogenity skupin...

Ministerstvo školství v úterý odeslalo do škol manuál, který obsahuje doporučení a povinnosti pro provoz škol od začátku nového školního roku. Některé části manuálu jsou doporučeními, naopak některé pokyny jsou závazné.

Ředitel hradeckého gymnázia Matěj Ondřej Havel se řadí k těm zástupcům škol v kraji, kteří vítají, že v rovině doporučení je zachování homogenity školních skupin. "Jsem za to velmi rád, protože u nás je velmi komplikované homogenitu zajistit. I testování je velmi dobře nastaveno, připadá mi to rozumné," řekl Havel. Doporučení a požadavky ministerstva považuje za zvládnutelné. "Doufám, že nadcházející školní rok se konečně bude co nejvíce blížit normálu," dodal.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, vláda, testování, Hradec Králové, PCR Test, školní rok, Gymnázium J. K. Tyla (Hradec Králové), Matěj Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké gymnázium J. K. Tyla bude dál provádět PCR testy. Už se nahlásilo na ministerstvu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.