Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradci Králové se podařilo navýšit daňové příjmy. Po prvním pololetí je v přebytku

Hospodaření stotisícového Hradce Králové skončilo v pololetí přebytkem 4,4 milionu korun. Příjmy a výdaje města byly v pololetí na úrovni 1,22 miliardy korun. Daňové příjmy města v pololetí vzrostly, město meziročně zvýšilo i výdaje na investice. Vyplývá to z výsledků pololetního hospodaření města, které dnes projednali radní města.

Daňové příjmy, které jsou hlavní položkou příjmové strany rozpočtu města, v pololetí meziročně stouply o 13 procent na 967 milionů korun. Daňové příjmy se tak po loňském propadu přiblížily hodnotě roku 2019. Radnice upozornila, že meziroční porovnání daňových příjmů je složité vzhledem k dopadům koronavirové epidemie a změnám daňových zákonů.

Výdaje na investice město v pololetí v meziročním porovnání ztrojnásobilo na 199 milionů korun z loňských 64 milionů korun. Platilo především stavbu domu pro odlehčovací službu v Honkově ulici, výstavbu tělocvičné haly Pouchov, rekonstrukci ulice Hlavní a přestavbu prostranství před zimním stadionem.

Do projektu výstavby fotbalového stadionu město do konce června dalo 13 milionů korun. Celkem by stavba arény měla vyjít na 568 milionů korun bez DPH, hotovo má být na jaře 2023. V letošním druhém pololetí by se v položce investic měly objevit i významné výdaje do stavby inteligentního dopravního systému a stavby lávky přes Labe u Aldisu.

V rozpočtu na letošní rok, který byl schválen loni v prosinci, město plánovalo investice za 225 milionů korun. Následnými úpravami rozpočtu je město převodem nedokončených investic z loňského roku zvedlo na celkových téměř 1,4 miliardy korun. Podobně jako v minulých letech se však nepředpokládá, že město tyto peníze letos proinvestuje. Významná část z nich zřejmě opět bude převedena do dalšího roku.

Loňské hospodaření Hradce Králové skončilo rozpočtovým přebytkem 171 milionů korun při příjmech 2,3 miliardy korun. Po celkovém finančním vypořádání loňského roku zbylo městu k rozdělení 229 milionů korun. Z nich 150 milionů korun šlo do rezervy Antivirus a 79 milionů korun do rezervy na investice.

Od loňského listopadového rozpadu koalice ANO, ODS a Změny a Zelených na hradecké radnici menšinově vládnou ANO a ODS. Na nové koalici se strany dosud nedohodly.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tomáš Vodička

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, 2021, pololetí, Hradec Králové, investice, ODS, ANO 2011, Pouchov, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradci Králové se podařilo navýšit daňové příjmy. Po prvním pololetí je v přebytku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.