Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hradeckém kraji je naočkováno 55 procent lidí. Nejméně jich je na Novopacku, nejvíce na Hradecku

V Královéhradeckém kraji má dokončené očkování proti koronaviru téměř 55 procent obyvatel. Pod tímto průměrem jsou Jičín s okolím, oblast Nové Paky nebo Vrchlabí. Naopak nadprůměrná proočkovanost v kraji je v Hradci Králové a okolí, na Náchodsku nebo v oblasti Nového Města nad Metují. V kraji se očkuje proti koronaviru na 11 místech, očkování bez předchozí registrace nabízí v konkrétní časy deset míst.

Podle údajů Královéhradeckého kraje minimálně jednou očkováno bylo do čtvrtečního večera 302.379 osob, z toho 273.006 dostalo druhou dávku. Kraj má zhruba 550.800 obyvatel.

"Obecně platí, že nižší proočkovanost obyvatel je v menších obcích, zejména v horských a podhorských oblastech, jako například Vrchlabsko či Novopacko. Z důvodu lepší dostupnosti očkování pro obyvatele takových obcí připravujeme možnost mobilního očkování, kdy by očkovací tým vyrazil do dané lokality a očkoval zájemce přímo na místě," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Podle Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS) je v Královéhradeckém kraji nejvyšší proočkovanost mezi obyvateli velkých měst, tedy mezi sídly s 40 až 100 tisíci obyvateli. V těchto místech má alespoň jednu dávku zhruba 68 procent obyvatel starších 16 let. Naopak nejslabší je to v obcích s počty obyvatel mezi 750 až 2000, kde má jednu dávku zhruba 62 procent lidí, vyplývá z údajů ÚZIS.

První v kraji začala 2. ledna očkovat Fakultní nemocnice Hradec Králové, postupně se přidávala další zdravotnická zařízení. Očkovací centrum FN Hradec Králové překonalo tento týden hranici 150 tisíc podaných dávek vakcíny proti covidu-19 a pokračuje v očkování předem registrovaných zájemců. Podle zástupců hradecké FN očkovací týmy nemocnice denně aplikují stovky dávek. Kolem stovky zájemců denně dostává vakcínu také v očkovacím centru fakultní nemocnice v OC Atrium v centru města, řekli tento týden zástupci FN Hradec Králové. V obou očkovacích centrech zajišťovaných fakultní nemocnicí se očkuje vakcínou firmy Pfizer/Biontech.

Očkovací centrum v Rychnově nad Kněžnou, které zajišťuje mimo areál krajská rychnovská nemocnice, by mělo být v provozu do konce září. "Jeho provoz ale případně prodloužíme, pokud bude velký zájem veřejnosti o očkování," řekl Lechmann.

Prvním místem v kraji, kde se mohli zájemci začít nechat očkovat bez předchozí registrace, je poliklinika EDUMED v Jaroměři. Tam se očkuje bez objednání od středy 21. července.

Sedmidenní incidence v kraji byla dnes na šestce, ve čtvrtek na pětce a před týdnem bylo devět případů za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Republikový průměr dnes činil 12, vyplynulo z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZHKHK

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Královéhradecký, kraj, Nová Paka, Hradec Králové, Vrchlabí, Náchod, statistika, vakcína, Královéhradecký kraj, nemocnice, Jičín, okres Náchod, Nové Město nad Metují, Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradeckém kraji je naočkováno 55 procent lidí. Nejméně jich je na Novopacku, nejvíce na Hradecku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.