Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Náchodský zámek dnes otevřel expozici věnovanou rodu Schaumburg-Lippe

Státní zámek v Náchodě dnes otevřel nový prohlídkový okruh zaměřený na historii posledních šlechtických majitelů, rodu Schaumburg-Lippe. Trasa navazuje na okruh Zámek za Piccolominiů, který byl veřejnosti představen v červnu. Zámek prochází v poslední době významnou proměnou, a to jak interiérovou a exteriérovou, tak i personální. Patří k hlavním turistickým cílům regionu.

"Nová kastelánka připravila letos pro návštěvníky dva nové prohlídkové okruhy, druhým rokem zde pokračuje také revitalizace zámeckého kopce, která propojí zámek s městem a další stavební obnovy jsou v plánu. Věřím, že v dalších letech bude obliba zámku dále narůstat," sdělila generální ředitelka NPÚ Naďa Goryczková.

Nový prohlídkový okruh přibližuje působení rodu Schaumburg-Lippe ve druhé polovině 19. století na náchodském panství, které roku 1842 zakoupil kníže Jiří Vilém Schaumburg-Lippe pro svého druhorozeného syna Viléma Karla Augusta a založil tak náchodskou sekundogenituru rodu. Sňatkem Vilémova syna Bedřicha s dánskou princeznou Luisou došlo v závěru 19. století k opětovnému spříznění rodu s dánskou královskou rodinou. Tato německá knížata na náchodském zámku vládla do konce druhé světové války. Všechen majetek jim byl zkonfiskován 21. června 1945 a přešel do vlastnictví státu, uvedli zástupci NPÚ.

Návštěvníci se ve 14 místnostech mohou seznámit s osudy jednoho z nejvýznamnějších, byť často opomíjeného šlechtického rodu. "Návštěvníci také jistě ocení bohatost a rozmanitost dochovaného původního kmenového mobiliáře, který byl dosud uložen v depozitářích," uvedla kastelánka Iva Bártová.

K vidění jsou například knížecí apartmá Viléma Karla Augusta a jeho ženy Bathildis Amalgunde, pokoje jejich osmi dětí, denní místnosti služebnictva nebo pokoj Jiřího Stanislava Gutha-Jarkovského, hlavního spojovacího prvku rodinných osudů.

"Právě zde Jiří Guth-Jarkovský započal po studiích svou kariéru, a to jako vychovatel knížecích dětí. Své nově nabyté znalosti a zkušenosti posléze zúročil jako překladatel, spisovatel i jako uznávaný odborník na etiketu a vhodné chování," uvedla Bártová.

Autorem libreta nové trasy je Petr Ťažký, kurátor z Územní památkové správy na Sychrově. Do budoucna se v rámci nového okruhu počítá s výmalbou západního křídla a chodeb, zajištěním zastínění a také instalací prezentace Schaumburgy získaných řádů, mincí a vyznamenání. Toto doplnění by mělo být novinkou pro sezonu 2022, uvedli památkáři.

Původně gotický hrad založený v polovině 13. století se díky renesančním a barokním přestavbám rozrostl v rozsáhlý stavební komplex o pěti nádvořích. Návštěvníci mohou obdivovat středověkou věž, sklepení, renesanční arkády či barokní portály. Mezi nejvýznamnější majitele Náchoda patřili Smiřičtí ze Smiřic, italský rod Piccolominiů, Kuronští a německý knížecí rod Schaumburg-Lippe. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, památky, správa, Náchod, Schaumburg-Lippe, expozice, zámek, výstava, kultura, Jiří Stanislav Guth-Jarkovský, Naděžda Goryczková, druhá světová válka, kníže, Vilémov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náchodský zámek dnes otevřel expozici věnovanou rodu Schaumburg-Lippe  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.