Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na své bydlení musí lidé v Hradeckém kraji šetřit v průměru 50 let. Pro většinu je nedostupné

Pronájem nebo bydlení? V současné době zdražování stále více lidí sáhne po podnájmu. Cena bytů nemovitostí v Královéhradeckém kraji je vyšponovaná na svém maximu. Podle analýzy Modré Pyramidy musí lidé na nový byt nebo dům šetřit kolem 50 let. Společnost vychází z průměrného platu v Hradeckém kraji.

Ceny rodinných domů i bytů za poslední rok v České republice vzrostly o 16 procent. V porovnání s rokem 2015 se dokonce jedná o 77 procent. „Nárůst cen je enormní a vymyká se průměru Evropské unie, který činí necelých 30 procent. Růst cen nemovitostí je přitom rychlejší než růst mezd,“ řekl manažer obchodní sítě Modré pyramidy Petr Bartoň. V celorepublikovém průměru vychází, že na své bydlení potřebují lidé 130 průměrných platů. 

Byt v Královéhradeckém kraji za 100 platů 

Ačkoliv se všeobecně tvrdí, že je bydlení v Královéhradeckém kraji nejdražší, není tomu tak. Východočeský region je mírně pod celorepublikovým průměrem. Všeobecně platí, že na nový dům nebo byt musí obyvatel Královéhradeckého kraje odložit 100 svých průměrných platů. 

I tak drtivá většina lidí na vlastní bydlení z úspor nedosáhne. „Pořízení vlastního bydlení místním komplikují především jejich nižší mzdy. Pandemie navíc způsobila enormní vzrůst cen místních nemovitostí, zatímco mzdy jsou stále nízké, proto se jim vyplatí pořídit si hypotéku,“ uvádí Aleš Kubala, zemský ředitel Modré pyramidy.

Všeobecně nejvyšší zátěží na účtech zájemců o nové bydlení je nájemné. To se v Královéhradeckém kraji pohybuje řádově kolem 12 tisíc korun. Od mzdy je však kromě nájemného třeba odečíst i další nezbytné náklady jako jsou potraviny, oblečení nebo energie. 

„I když si obyvatelé Královéhradeckého kraje odpustí kulturu, vzdělávání i dovolenou, na spoření na koupi nemovitosti jim nezůstane dost peněz. Po odečtení nezbytných životních nákladů mohou z průměrného platu spořit necelých šest tisíc korun,“ dodává Aleš Kubala. V ideálním případě by si tímto způsobem místní na vlastní byt šetřili 50 let.

Nájemné je levnější než hypotéka 

Z analýzy Modré pyramidy vyplívá, že nájemné je v současné době levnější variantou. V Královéhradeckém kraji se rozdíl mezi nájemným a hypotékou pohybuje v průměru kolem 800 korun. 

Pro drtivou většinu zájemců o nové bydlení v Královéhradeckém kraji je jedinou možností hypotéka. „Zájem o hypotéky vzrostl jen mezi našimi klienty meziročně asi o třetinu. Napomohly tomu nízké úrokové sazby i omezení pohybu, které řadu Čechů přimělo více se zabývat právě bydlením. Rostoucí trend už ale nyní nelze očekávat, trh patrně dosáhl vrcholu a zájem o hypotéky se ustálí,“ dodává Bartoň. 

V současné době se cena nového bytu o velikosti 3+kk pohybuje kolem 6,5 milionu korun. Ničím výjimečným nejsou ani novostavby s bytovými jednotkami za 7,2 milionů korun. 

Uveďme si modelový příklad financování druhého zmíněného bytu. Dle hypoteční kalkulačky Raiffeisenbank je možné půjčit si pouze 90 procent celkové hodnoty bytu, tedy 6,48 milionu korun. S nejdelší možnou splatnostní a pětiletou fixací vychází úroková sazba na 2,99 procenta. Měsíční splátka žadatele by se pohybovala kolem 27 tisíc korun. A to jen za předpokladu, že bude mít zájemce dostatek svých prostředků na doplacení kupní ceny.  

Ještě v roce 2017 se podařilo podobně velký byt sehnat za cenu kolem 3,5 milionu korun. „Náš byt v novostavbě o velikosti 3+kk (76 metrů čtverečních) jsme kupovali před čtyřmi lety za 3,5 milionu korun. Měsíční splátka nám dělá něco kolem 11 400 korun,“ řekla Lenka Došková. Potřebné dofinancování banka povolila z překlenovacího úvěru ze stavebního spoření. To dnes možné není.  

Zároveň dodala, že v dnešní době by na hypoteční úvěr nedosáhla. „Já jsem na mateřské a přítel je OSVČ. Jen otevře dveře do banky a už na něj koukají jako na rizikového klienta,“ dodala Došková. Pro mladé lidi tak zůstává jedinou reálnou možností nájemné. 

Další možností může být takzvané startovací bydlení. Pro mladé lidi ho nabízí například Hradec Králové. V těchto bytech se platí jen zlomek průměrného nájmu. Každoročně je o podobné bydlení velký zájem. Ve finále se dostane jen na jednotlivce. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky bydlení, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Modrá pyramida, byt, dům, šetření, peníze, hypotéka, dostupnost, situace, průzkum, analýza, Královéhradecký kraj, Modrá pyramida stavební spořitelna, nemovitost, hypoteční úvěr, Evropská unie, Česko, Raiffei

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na své bydlení musí lidé v Hradeckém kraji šetřit v průměru 50 let. Pro většinu je nedostupné  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.