Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

OBRAZEM: Naposledy si prohlédněte starý fotbalový stadion v Hradci Králové

Staveniště předáno, demolice může začít. Fotbalový stadion v Hradci Králové fungoval od roku 1960. Nyní ho vystřídá nová multifunkční aréna. Tento týden začali stavební společnosti připravovat demolici. Lidé tak mají poslední příležitost prohlédnout si původní fotbalový stánek.

Fanoušci hradeckého fotbalu už ani nedoufali. Městu se dlouhodobě nedařilo stavbu nového fotbalového stánku dotáhnout do konce. Příprava na ní trvala neskutečných 15. Radnice vypsala celkem čtyři tendry. Ten poslední minulý rok v září. Ten nakonec vyhrála trojice společností Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont. Stadion postaví za 568 milionů korun.  

V dubnu letošního roku byla podepsaná smlouva. Symbolicky k tomu došlo přímo na fotbalovém stadionu. Pro radnici, fanoušky a novináře byl 14. duben 2021 dnem „D“.  

Nyní se začne s demolicí. Jako první půjdou pryč sedačky a následně tribuna. Po letních prázdninách by měla být demontována i ikonická lízátka. Ta jsou součástí hradeckého stadionu od roku 1972. Poprvé se rozsvítila na zápase hradeckých Votroků s pardubickým Slovanem. 

Každý ze stožárů měří 50 metrů a váží kolem 45 tun. Kvůli špatnému technickému stavu se demontují, opraví a po stavbě nového stadionu vrátí na původní místo. Hradec Králové tak o národní unikát nepřijde.  

V těchto dnech mají místní obyvatelé poslední možnost prohlédnout si starý stadion. Po více než 50 letech začne mizet. Na památku hradecká radnice natočila jeho podobu z netradičního pohledu – ptačí perspektivy.  

Podle smlouvy má být nový stadion postavený do dvou let od podpisu smlouvy. Tedy do dubna roku 2023. Nový stánek bude splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní utkání. Na jeden zápas se do hlediště vejde až osm tisíc fanoušků. V mimořádných situacích půjde kapacita navýšit o dalších 1 300 míst. 

Celá aréna se bude chlubit multifunkčností. Například kolem stavby povede 300 metrů dlouhá běžecká trasa. Uvnitř budovy budou posilovny, tělocvičny, zázemí, a dokonce i ubytování pro sportovce. Projektanti mysleli i na občerstvení a sedm víceúčelových sálů pro konání kongresů. Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stadion, fotbal, Hradec Králové, Malšovice, sport, FOTO, video, dron, demolice, stavba, lízátka, FC Hradec Králové, fotbalový stadion, Strabag, Geosan Group, UEFA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

OBRAZEM: Naposledy si prohlédněte starý fotbalový stadion v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.