Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Do sněmovních voleb bude v Hradeckém kraji kandidovat 17 uskupení. O sedm méně než posledně

V Královéhradeckém kraji podalo k úterním 16:00 kandidátku pro říjnové volby do Sněmovny 17 politických subjektů. Je mezi nimi osm politických hnutí, sedm politických stran a dvě koalice. V úterý odpoledne uplynula lhůta pro podání kandidátních listin krajským úřadům. V minulých sněmovních volbách v roce 2017 v Královéhradeckém kraji kandidovalo 24 stran a hnutí, což je dosud nejvíce v historii kraje.

Sněmovní volby se skuteční 8. a 9. října. V Královéhradeckém kraji se bude ve volbách rozdělovat 11 poslaneckých mandátů.

Ke Krajskému úřadu Královéhradeckého kraje kandidátní listinu podaly strana Aliance pro budoucnost, hnutí Aliance národních sil, hnutí ANO 2011, ČSSD, Hnutí Prameny, Koruna Česká (monarchistická strana Čech, Moravy a Slezska), KSČM, hnutí Otevřeme Česko normálnímu životu, koalice Piráti a Starostové (Česká pirátská strana a STAN), hnutí Přísaha, koalice SPOLU - ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Strana zelených, hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD), hnutí Švýcarská demokracie, hnutí Trikolora Svobodní Soukromníci, Urza.cz a VOLNÝ blok.

Krajský úřad nyní přezkoumá náležitosti kandidátních listin a 20. srpna zašle seznam zaregistrovaných kandidátních listin a seznam odmítnutých kandidátních listin Státní volební komisi, uvedla Blažková.

Hnutí ANO povede do voleb v Královéhradeckém kraji opět jako volební jednička poslankyně a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Za Dostálovou by měli na dalších dvou místech kandidovat poslanci Jiří Mašek a Petr Sadovský. Dostálová, která není členkou hnutí ANO, stála v čele hradecké kandidátky ANO i v roce 2017.

Koalici SPOLU složenou z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 povede poslanec a starosta Trutnova Ivan Adamec (ODS). Na druhém místě bude kandidovat poslanec, náměstek hradeckého hejtmana a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Třetí místo zaujme právník a prezident České asociace věřitelů Pavel Staněk (ODS). Za TOP 09 bude na čtvrtém místě kandidovat ředitel Gymnázia J. K. Tyla v Hradci Králové Matěj Ondřej Havel.

Lídrem koalice Pirátů a Starostů bude poslanec Pirátů Martin Jiránek z Trutnova. Z druhého místa bude kandidovat nominant STAN starosta Nové Paky Josef Cogan. Piráti obsadí i třetí a čtvrté místo, která zaujmou Tomáš Unger z Náchoda a Michal Čepelka z Broumova. STAN na páté místo nominoval bývalého primátora Hradce Králové a diplomata Martina Dvořáka.

Kandidátku ČSSD povede v kraji poslanec a starosta Náchoda Jan Birke, tak jako v roce 2017. Z druhého místa bude kandidovat starostka Kopidlna na Jičínsku Hana Masáková (ČSSD) a na třetím koordinátorka projektu Senioři v krajích Jana Fröhlichová (ČSSD) a na čtvrtém odborář z Trutnova Pavel Holzknecht. Na pátém místě bude místostarosta Náchoda Jan Čtvrtečka.

Lídrem KSČM v kraji bude poslanec Zdeněk Ondráček, který kandidátku vedl již v roce 2017. Na dalších místech budou Kateřina Dědková z Oseku na Jičínsku, bývalá krajská radní pro školství Táňa Šormová a bývalá poslankyně Soňa Marková.

Volební uskupení Trikolora Svobodní Soukromníci povede v kraji do voleb hradecký lékař a místopředseda Svobodných Miroslav Havrda. Na dalších místech budou kandidovat právník a krajský předseda Trikolóry Zdeněk Cvejn, manažer v oboru farmacie Lukáš Jirka (Trikolora), poradce Pavel Dohnal (Soukromníci) z Nového Bydžova a právník Denis Mitrović (Trikolora) z Kostelce nad Orlicí.

Kandidáty hnutí Přísaha v Královéhradeckém kraji povede podnikatel ve spedici a dopravě Tomáš Jarkovský. Ze druhého místa bude kandidovat podnikatel v IT Miroslav Behan, na dalších pozicích budou podnikatel ve stavebnictví Rostislav Holý, Libuše Čekanová a Karel Povr.

Jedničkou na kandidátce hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) v kraji bude ředitelka úřadu práce v Ústí nad Orlicí a bývalá poslankyně ČSSD Vladimíra Lesenská a na druhém místě poslanec a krajský zastupitel Zdeněk Podal.

Ve volbách do Sněmovny v roce 2017 získalo vítězné ANO za téměř 32 procent hlasů pět poslaneckých mandátů z 11. Po jednom poslanci mají ČSSD, ODS, Piráti, KSČM, KDU-ČSL a SPD.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, sněmovna, Královéhradecký, kraj, kandidátka, hnutí, koalice, strana, politika, říjen, Královéhradecký kraj, kandidátní listina, ČSSD, ANO 2011, ODS, Poslanecká sněmovna ČR, KSČM, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do sněmovních voleb bude v Hradeckém kraji kandidovat 17 uskupení. O sedm méně než posledně  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.