Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hradec Králové předal fotbalový stadion stavební firmě. Demolice začne v srpnu

První měla zmizet ikonická lízátka, nakonec se začne sedačkami a tribunou. Hradec Králové dnes oficiálně předal fotbalový stadion stavebním firmám. V těchto dnech budou připravovat staveniště a následně bourat. Nový fotbalový stánek má být v provozu do dubna roku 2023.

„Dnes jsme se na stadionu sešli se zástupci fotbalového klubu a správcem stavby, abychom společně předali staveniště zhotovitelské firmě. Máme tak za sebou překonání dalšího milníku, které nás postupně posouvá vpřed až k vybudování nové multifunkční arény v Hradci Králové,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).

Demolici a následnou stavbu nového fotbalového stadionu má na starosti sdružení firem STRABAG, Geosan a D&D Elektromont. Podle harmonogramů se v těchto dnech začne s přípravou stanoviště. Samotná lízátka se začnou demontovat během září.

„Demoliční práce na stadionu začnou už během srpna demontáží sedaček, samotné tribuny a další prvky na stadionu začnou mizet během září,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).

Podle smlouvy musí nový stadion za 568 milionů korun vyrůst do dvou let od podpisu smlouvy. K tomu došlo slavnostně 14. dubna přímo na fotbalovém stadionu. „K dnešnímu dni mají za sebou moji kolegové a celý projekční tým spoustu práce, která sice není navenek tolik vidět, ale je stejně důležitá jako samotné stavění“ říká Aleš Fišer, technický vedoucí oblasti ze společnosti STRABAG.

Jak bude stadion vypadat?

Návrh na nový fotbalový stadion si řešili zástupci společností sami. Museli však dodržet základní podmínky, které město na začátku tendru stanovilo. Jedna z nich byla, že stadion musí splňovat požadavky UEFA 4 pro mezinárodní fotbalová utkání.

Současný návrh počítá s tím, že zápasy bude sledovat až osm tisíc lidí v hledišti. V případě nutnosti je možné přidat i dalších 1.300 míst. Řada místních také ocenila, že návrh počítá se zachováním takzvaných lízátek. Jde o speciální osvětlení, které má v Hradci Králové svojí tradici.

Právě lízátka budou jedinou vzpomínkou na starý stadion. Ten starý se kompletně zdemoluje a na jeho místě vyroste úplně nová sportovní aréna. Zajímavostí je, že kolem celé budovy stadionu bude natažena 300 metrů dlouhá atletická dráha. Další běžecká dráha pak bude v osvětleném tunelu přímo pod tribunami. Na stadionu bude k dispozici i šest tělocvičen, občerstvení a sedm víceúčelových sálů.

Radnice počítá s tím, že kromě sportovních událostí bude nový stadion hostit i například kongresy, trhy a kulturní akce. Podle dřívějšího vyjádření primátora se během hudebního vystoupení vejde na stadion až 25 tisíc lidí. Jak bude takový festival vypadat ukazuje i jedna z připravených vizualizací.

Na stadionu bude celkem 12 skyboxů, z toho dva budou velkoprostorové. Součástí nové stavby bude i amfiteátr do kterého se vejde až 1.500 lidí. Samotný stadion pak nabídne i ubytování. Celkem zde bude moct přespat až šest desítek lidí.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky fotbalový, stadion. Hradec Králové, staveniště, demolice, předáno, firma, stavební, fotbal, Malšovice, zahájení, stadion, fotbalový stadion, FC Hradec Králové, lízátko, stavební firma, ODS, Strabag, BC Kolín, Alexandr Hrabálek, UEFA, Jiří Bláha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš

Podle mě je blbost, aby měla dráha kolem celé budovy jen 300 metrů. Už vzhledem k tomu, jak velké musí být fotbalové hřiště a když k tomu připočtu ještě tribuny ze všech stran, tak je to nemožné. Navíc skoro všude se psalo, že dráha kolem stadionu bude mít 600 metrů.

Pondělí, 2. srpna 2021, 23:00Odpovědět

Hradec Králové předal fotbalový stadion stavební firmě. Demolice začne v srpnu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.