Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Pouchově roste nová sportovní hala. Zaujme svou barvou i okny, která jsou usazená nakřivo

Nová sportovní hala na první pohled zaujme svou oranžovou barvou a okny, která jsou usazeny křivě. Nová budova roste v Hradci Králové na Pouchově, kousek za Střední školou služeb, obchodu a gastronomie. Hotová má být do tří měsíců, lidé si tak mohou udělat celkem jasnou představu o tom, jak to uvnitř bude vypadat.

Ačkoliv sportovní hala vypadá téměř dokončená, při pohledu dovnitř je jasné, že je tu hodně práce. Dokončené jsou příčky, štuky a některé elektrické rozvody. Při naší návštěvě stavbaři pracovali na obkládání toalet a sprch. Sportovní hala Pouchov by měla být hotová do konce října. Po kolaudaci má první sportovce přivítat ještě letos.  

GALERIE: Stavba sportovní haly Pouchov v Hradci Králové

Čtvrtek, 29. července 2021, 13:36

GALERIE: Stavba sportovní haly Pouchov v Hradci Králové
GALERIE: Stavba sportovní haly Pouchov v Hradci Králové

Tělocvičnou halu bude sloužit pro profesionální sportovce i veřejnost. Dle projektu má nabídnout klasické halové sporty jako jsou basketbal, volejbal, nebo badminton. Větší ze dvou hal má rozměr dvou volejbalových hřišť. Menší bude určena například pro pohybové kurzy. Půjde například o jógu pro ženy nebo cvičení pro seniory. „Tato zařízení v Hradci Králové chybí. Podobných míst by měli mít sportovci více,“ řekl dnes primátor Alexandr Hrabálek (ODS).  

Kromě dvou oddělených hracích ploch bude mít hala vlastní sociální zařízení, sprchy, ošetřovnu, recepci a kanceláře. Nad hlavní palubovkou je připravený balkon pro případné diváky sportovních utkání. „Hned před halou bude také nové parkoviště, na které se vejde až 46 osobních aut,“ řekl náměstek primátora Jiří Bláha (ODS). 

Vedení města dnes přiznalo, že přesná cena stavby bude známa až po kolaudaci. Je třeba počítat s jejím navýšením kvůli řadě víceprací. Původně se počítalo s částkou kolem 49 milionů korun. Do současné doby dodavatel profakturoval částku 29 milionů.  

Sportovní halu budou provozovat Technické služby Hradec Králové a hlavním uživatelem bude TJ Sokol Pouchov. K využití jí dostanou i všechny mateřské, základní a střední školy ve městě. Nabídku město připravuje i pro Univerzitu Karlovu a Univerzitu Hradec Králové.  

Pozornost budí křivá okna i oranžová barva  

Křivě usazená okna – jedno z velkých témat, které se dnes na novinářské prohlídce řešilo. Nejde o odfláknutou práci, ale originální a odvážný návrh architekta. S trochou nadsázky nám dnes tisková mluvčí města Kateřina Šmídová řekla, že by město mělo vymyslet nějaký příběh. „Tohle bude novináře určitě zajímat,“ smála se v našem společném rozhovoru.  

Primátor Hradce Králové vidí v nepravidelně usazených oknech výhodu. Jde prý o senzační orientační bod. „Například Sportovní hala Třebeš má velký nápis Technické služby Hradec Králové. Každý kdo přijede si myslí, že je v nějakých garážích,“ smál se Hrabálek. Své kolegy ve vedení města zaúkoloval, aby se nad nápisem na novou sportovní halu zamysleli.  

Pravdou však zůstává, že novou sportovní halu přehlédnout nepůjde. Její sytě oranžová barva budí pozornost na metry daleko a pří průjezdu nejde přehlédnout.  

Stavbu komplikovala spodní voda  

V loni v dubnu se musela stavba nové haly zastavit. Dělníci narazili na spodní vodu, která nedovolila pokračovat ve stavbě. Její hladina byla o něco vyšší, než předpokládal průzkum. Problém se podařilo vyřešit až po dlouhých dvou měsících. Stavět se začalo opět až v první polovině července 2020. 

Kvůli spodní vodě bylo třeba rozšířit betonové piloty a základy. Tím se samotná svatba prodražila zhruba o necelý milion korun. Šlo o první vícepráce, které bylo třeba zanést do projektové dokumentace.  

Další peníze navíc padnou za speciální žaluzie na zmíněná křivá okna. „Je to avantgardní a netradiční. Má to působit nějakým dojmem. Vznikají tady ale vícenáklady, za žaluzie, které musí být širší než samotná okna,“ řekl dnes Bláha.  

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Pouchov, sportovní, hala, sport, škola, stavba, FOTO, příprava, okna, barva, Hradec Králové, spodní, voda, komplikace, sportovní hala, okno, Střední škola služeb, podzemní voda, ODS, TECHNICKÉ SLUŽBY HRADEC KRÁLOVÉ, Jiří Bláha, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Pouchově roste nová sportovní hala. Zaujme svou barvou i okny, která jsou usazená nakřivo  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.